Doua proiecte diferite de reformare a pietei de capital pe site-ul Ministerului Finantelor

 

Ministerul Finantelor Publice a publicat pe website-ul propriu doua proiecte diferite de modificare a legii pietei de capital 297 pe 2004, situatie anormala daca se ia în calcul importanta acestei legi pentru piata locala de capital care aspira la statutul de piata emer­genta.

ministerul finantelor publiceAvocatii atrag atentia ca aceasta situatie stârneste confuzie în rândul investitorilor si ca ministerul ar trebui sa îsi asume o pozitie ferma cu privire la varianta de proiect pe care o va sustine si trimite mai departe la Guvern si Parlament spre aprobare.

Legea 297/2004 este actul normativ în baza caruia functio­neaza întreaga piata de capital: cele doua burse de valori unde sunt listate companii de peste 20 miliarde de euro, firmele de bro­keraj si fondurile de investitii.

În acelasi timp, pe website-ul ministerului sunt publicate doua proiecte de lege dife­rite de modificare a legii pietei de capital 297/2004.

Proiectul de lege pentru modifi­carea si completarea Legii nr. 297/2004 pri­vind piata de capital (varianta actualizata) publicat pe 7 noiem­brie si proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital – varianta revizuita pe 8 octombrie 2014 si publicata pe 8 oc­tombrie.

Între cele doua proiecte exista o diferenta majora. Varianta revizuita din 8 octombrie propune eliminarea pragului de detinere la SIF-uri, acum de 5% din capital, propunere ce nu se mai regaseste în varianta actualizata din 7 noiembrie.

Într-un raspuns trimis ZF du­minica, 9 noiembrie, Mirela Luca, consilier al ministrului Ioana Petrescu, a spus ca „pe site-ul MFP la rubrica transparenta decizionala a fost postata o prima varianta a proiectului de lege în data de 6.10.2014. Ca urmare a propunerilor si observatiilor primite în procesul de consultare, proiectul de lege a fost modificat, o noua varianta a acestuia fiind postata în data de 7.11.2014“.

„Nu este normal sa fie publicate pe website-ul ministerului doua proiecte diferite de modificare a pietei de capital cu acelasi initiator – Ministerul Finan­telor. Aceasta situatie stârneste confuzie si ar putea submina încre­de­rea investi­torilor. Este de dorit ca ministerul sa îsi asume o pozitie ferma cu privire la care dintre cele doua pro­iecte are în plan sa îl sustina mai departe la Parla­ment“, a spus avo­catul Cristian Dutescu, presedintele Organi­za­tiei Profesio­nistilor Pie­tei de Ca­pital (OPPC). Roxana Pricop, zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie