Greg Konieczny, Fondul Proprietatea: Economia Romaniei poate sa creasca intr-un ritm de 3% – 5% pe an

 

Exista premisele ca economia României sa creasca într-un ritm de 3% pe an, care ar putea ajunge la 5%, în anii urmatori, daca absorbtia fondurilor europene ar fi mai buna, scrie Greg Konieczny, seful Fondului Proprietatea (FP), într-un articol publicat luni 11 noiembrie 2014, în publicatia britanica Investment Week.

Crestere economica„Exista suficiente conditii pentru ca România sa aiba o crestere de 3% pe an. O absorbtie mai buna a fondurilor UE ar putea contribui chiar la o crestere anuala de 5% în urmatorii ani, ceea ce ar face din România una dintre economiile cu cea mai rapida rata de crestere din Europa”, scrie Greg Konieczny, seful Fondului Proprietatea (FP), într-un articol publicat luni 11 noiembrie 2014, în publicatia britanica Investment Week.

România a înregistrat progrese „aproape deloc surprinzatoare”, „din perspectiva competitivitatii globale”, care i-au adus una dintre cele mai ridicate rate de crestere a PIB-ului în Uniunea Europeana în primul trimestru din 2014, plus 3,8% an/an . Chiar si cresterea sub asteptari din al doilea trimestru din 2014 (+1,4%), „a fost suficienta pentru a depasi majoritatea membrilor UE”, mai spune Greg Konieczny, care conduce FP, din pozitia de vice-presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group.

Cresterea consumului privat, „sustinut de cresterile salariale si de rata scazuta a somajului, a contribuit semnificativ la aceasta evolutie. Cererea privata continua sa beneficieze de pe urma inflatiei reduse si a dobânzilor mici, care vor stimula de asemenea si încrederea consumatorilor”, se mai spune în articololul sefului FP.

„România a facut progrese semnificative în ceea ce priveste stabilizarea economiei sale prin masuri dure de austeritate, programe de privatizare si initierea consolidarii fiscale în decursul ultimilor ani. În plus, a mentinut un nivel redus al inflatiei si balante de cont curent si fiscal sustenabile, si se afla într-o pozitie buna pentru a promova la categoria pietelor emergente”.

Greg Konieczny critica, însa, progresele reduse privind aplicarea principiilor de guvernanta corporatista în întreprinderilor de stat.

„Desi un sistem nou, modern, de guvernanta corporativa a fost implementat pentru aceste companii, uneori masurile au fost realizate doar pe jumatate. Exista în continuare interferenta politica în procesul de numire a managerilor si se observa o lipsa a alinierii intereselor directorilor executivi ai companiilor cu cele ale actionarilor deoarece, în majoritatea cazurilor, acestia înca nu sunt stimulati adecvat, iar criteriile de performanta înca nu sunt foarte bine alese”.

Seful FP mai acuza „taxele mari pentru investitia pe piata de capital din România” si faptul ca „reglementarile stufoase si imprevizibile continua de asemenea sa puna presiune asupra fluxurilor de investitii straine, din cauza riscurilor asociate cu piata locala”. economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie