Spitalele si dezastrul din sistemul sanitar

 

Faptul ca spitalele functioneaza doar opt-noua luni cu banii primiti la inceput de an nu este ceva nou sub soare. Ceea ce complica lucrurile acum este insa o ordonanta data de Ministerul de Finante, potrivit careia institutiile publice mai vad bani la rectificare doar dupa ce-si platesc datoriile. De data aceasta, guvernul va trebui mai intai sa plateasca datoriile spitalelor si abia apoi sa le realoce banii necesari pentru ultimele 15 zile, o cheltuiala dubla.

Declaratia premierului Victor Ponta potrivit careia spitalele nu vor mai avea bani pentru ultimele 45 de zile ale acestui ani a picat cum nu mai se poate mai prost, intr-un moment in care pacientii se confrunta oricum cu lipsuri majore. Faptul ca banii sunt pe terminate nu este nicio noutate, avand in vedere ca an de an spitalele se bazeaza pe rectificarile bugetare pentru a functiona, fondurile alocate initial fiind de ajuns doar pentru primele 8-9 luni.

Mai mult, guvernantii cunosteau aceasta situatie inca de la rectificarea din septembrie, insa ceea ce a tulburat apele este acea ordonanta data de Ministerul de Finante care interzice institutiilor de stat sa faca achizitii sau sa mai primeasca bani prin realocari bugetare pana nu-si platesc datoriile la stat.
„Este o ordonanta foarte corecta principial, care insa a neglijat situatia spitalelor din Romania. Declaratia primului-ministru vine tocmai ca urmare a faptului ca ei au generat o astfel de situatie. in aceste conditii, se vede nevoit sa realoce fonduri catre spitale, dar inainte de asta trebuie sa plateasca brusc toate datoriile generate, desigur, de toate guvernele de pana acum, ceea ce va produce anumite dezechilibre”, considera expertul in sanatate Sorin Paveliu, care contueaza doua scenarii in acest sens.
„Guvernantii pot spune ca, prin derogare, prevederile ordonantei nu se aplica si spitalelor, insa aceasta varianta este putin probabila, intrucat tocmai au facut publica situatia datoriilor si catre FMI, organism care ne va cere sa eliminam arieratelele si sa echilibram bugetul. Practic, nu pot da inapoi, trebuie sa plateasca datoriile spitalelor. Bani sigur ca exista la buget, insa asta va insemna intotdeauna sa taie din alta parte, e vorba de prioritati”, mai spune Paveliu.
Raed Arafat: „in acest moment, facem calcule”
Contactat de Evz, subsecretarul de stat Raed Arafat a refuzat sa comenteze declaratiile premierului, insa a recunoscut faptul ca astfel de situatii apar mereu la fiecare sfarsit de an. „Nu vreau sa comentez nimic pe aceasta tema. in acest moment, lucram la calcule, vrem mai intai sa avem cifre exacte- ce datorii sunt, cati bani ne mai trebuie- pe care le vom face publice in scurt timp. insa aceasta nu este o situatie noua, stiti foarte bine ca in fiecare an ne confruntam cu aceasta situatie”, a declarat Raed Arafat.

Cristina Lica, Evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie