Investitiile au crescut in luna septembrie

 

Statul a dat drumul la investitii în luna septembrie, cu putin timp înainte de demararea campaniei electorale, constructiile de inginerie crescând cu 28,6% fata de luna august ca serie bruta si cu 15% ca serie ajustata în functie de sezonalitate si numarul de zile lucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

investitieRevigorarea din luna septembrie nu poate însa compensa declinul din prima parte a anului. Lucrarile de inginerie cumuleaza investitiile în autostrazi, drumuri, infrastructura de canalizare sau baraje.

Comparând cu luna septembrie 2013, nivelul constructiilor de inginerie este în continuare mai mic cu 11,3% pe date brute sau cu 14% daca luam în calcul datele ajustate. De altfel, per total, în primele noua luni, lucrarile de inginerie se afla cu 26% sub cele afisate în acelasi interval din 2013, în vreme ce, ajustate, datele arata un recul de 28,3%.

De altfel, investitiile mai slabe ale statului sunt si motivul pentru care bugetul a înregistrat un mic excedent în primele zece luni, în conditiile în care tinta asumata pentru 2014 este de 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB), dar si cauza pentru care România a intrat în recesiune tehnica. România a înregistrat doua trimestre consecutive de scadere economica fata de trimestrele precedente, respectiv de 0,1% în primele trei luni ale anului si de 0,9% în cel de-al doilea.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), afirma recent ca el se uita zilnic pe datele contului Trezoreriei, tinut la banca centrala, si a observat ca statul are foarte multi bani. Potrivit unui raport al Bancii Transilvania, remis ieri, în luna septembrie, Executivul a majorat investitiile publice pâna la 1,1 miliarde de lei, echivalent cu 14% din volumul consemnat în toata perioada ianuarie-septembrie.

„Teama de DNA“

Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, pune caderea investitiilor pe „teama de DNA“ (Directia Nationala Anticoruptie – n.r.) a functionarilor din administratie. „A fost o revenire, o accelerare pe zona investitiilor publice în septembrie, dar nu este suficienta pentru ca scaderea din primele luni a fost foarte mare, iar în prima parte a anului executia bugetara a fost foarte slaba. Ordonatorii de credite si-au asumat foarte putine contracte noi de teama ca pot fi acuzati, probabil, ca au diverse probleme, precum încarcarea contractelor. Teama de DNA eficientizeaza cheltuielile publice. Evident, pe termen scurt, creeaza un impact, însa persoanele care respecta legea nu vor avea probleme. Nu putem cheltui banii pentru ca pâna acum au fost cheltuiti ineficient“, a declarat Ionut Dumitru. Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie