Scutirea de certificate verzi pe care autoritatile au acordat-o industriei va fi suportata de populatie

 

Micii consumatori de energie din România vor trebui sa achite suplimentar 8,5 euro anual(circa 36 de lei), timp de 10 ani, în factura la curent pentru a compensa ajutorul de stat acordat industriei energointesive care, de la 1 decembrie, este exceptata de la plata certificatelor verzi. Plata suplimentara lunara este asadar cifrata la circa 0,70 centi.

FacturiAm ajuns la aceasta suma împartind valoarea anuala a ajutorului de stat la numarul de consumatori de energie din România, mai putin cei 300 din marea industrie. Astfel, 75 de milioane de euro anual la 9 milioane de mici consumatori , dau sumele deja mentionate.

Este pentru a doua oara în ultimii ani când consumatorilor de energie din România li se impune sa sprijine, prin factura la curent, un anumit sector economic.

Din 2011, de când industria regenerabilelor a luat avânt, populatia si firmele le subventioneaza activitatea, prin sistemul certificatelor verzi. În factura la curent pentru populatie, ponderea certificatelor verzi a ajuns, în ultimii doi ani, la circa 10%, circa 10 lei lunar sau 2,2 euro, la o factura medie de 100 de lei. Odata cu legea ce intra în vigoare de la 1 decembrie, consumatorii de energie electrica din România, mai putin 300 de mari fabrici, vor trebui sa achite în plus înca 0,70 centi, ceea ce ridica subventia pe care micii consumatori din România trebuie s-o acorde, cumulat, regenerabilelor si industriei energointensive la aproape 3 euro pe luna.

Devoltarea sectorului energiei regenerabile în România este sustinuta de consumatorii de energie electrica. Miza investitorilor este subventia de la stat pentru productia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrala eoliana primeste de la stat 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, iar una solara trei certificate. Pretul unui certificat pe piata libera s-a stabilizat la 28 de euro.

Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Schema prin care România acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. La rândul lor, acestia îsi recupereaza banii de la consumatori prin factura la curent, în asa fel încât toata populatia României sprijina productia de energie verde.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie