Cum se pedepsesc in noul Cod penal infractiunile contra familiei?
Noul cod penal (denumit în continuare NCP), ce a intrat in vigoare de la data de 01 februarie 2014, a adus o serie de modificari si noutati fata de legislatia anterioara (vechiul Cod penal din 1968), printre aceste noutati numarându-se si unele în materia infractiunilor contra familiei.
“Infractiunile contra familiei” sunt cuprinse în NCP-Partea Speciala în Titlul VIII, Cap. II, art. 376-380; aceste infractiuni sunt urmatoarele:
- bigamia;
- incestul;
- abandonul de familie;
- nerespectarea masurilor privind încredintarea minorului;
- împiedicarea accesului la învatamântul general obligatoriu.
Observam în capitolul consacrat infractiunilor contra familiei, includerea, în plus fata de incriminarile precedente existente în vechiul Cod penal, a infractiunii de incest, precum si a unei noi incriminari – împiedicarea accesului la învatamântul general obligatoriu. Aceasta a reprezentat o necesitate, în conditiile cresterii alarmante a ratei abandonului scolar de catre elevi de vârsta tot mai mica.
În articolul de fata ne-am propus sa prezentam doar o parte din infractiunile contra familiei, si anume vom prezenta câteva aspecte legate de infractiunile de abandon de familie, nerespectarea masurilor privind încredintarea minorului si împiedicarea accesului la învatamântul general obligatoriu.
Abandonul de familie
Potrivit art. 378 alin. 1 din NCP, constituie infractiunea de abandon de familie, savârsirea de catre persoana care are obligatia legala de întretinere, fata de cel îndreptatit la întretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinta, a obligatiei de întretinere prevazute de lege;
c) neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de întretinere stabilite pe cale judecatoreasca; infractiunea se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza neexecutarea, cu rea-credinta, de catre cel condamnat a prestatiilor periodice stabilite prin hotarâre judecatoreasca, în favoarea persoanelor îndreptatite la întretinere din partea victimei infractiunii (art. 378 alin. 2 din NCP).
Asadar, comite infractiunea de abandon de familie cel care nu plateste pensia de întretinere timp de trei luni, nu doua ca în vechiul Cod penal.
Citeste articolul integral pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!