Top zece firme din agricultura romaneasca

 

Un management performant, productia integrata, dar si ceva noroc reprezinta reteta succesului în business-urile agricole de pe piata locala.

bani agricultoriCu toate riscurile legate de vreme, sezonalitate si preferintele consumatorilor pe care le implica, domeniul agricol este foarte profitabil pentru cine stie sa faca afaceri. În total, anul trecut, 8.639 de companii autohtone au înregistrat un profit total brut cumulat în valoare de 2,43 miliarde lei (aproape 551 milioane euro).

Primele zece din lista, cu 4.459 angajati si cu un profit brut total de circa 378 milioane lei, au produs, în 2013, peste 15% din câstigul din agricultura, arata cifrele furnizate EVZ de catre Oficiul National al Registrului Comertului.

Profit mare din cresterea porcilor

Cel mai profitabil business din agricultura româneasca este Smithfield Ferme din Timisoara. Cresterea porcinelor i-a adus companiei cu actionariat strain, americanii de la Smithfield fiind cumparati, anul trecut, de chinezi, un profit net de aproximativ 105 milioane lei, în crestere cu 17% fata de 2012. Este vorba de fostul Comtim, care detine 46 de ferme în judetele Timis si Arad, producând circa o treime din carcasele clasificate de la noi.

Cum a reusit sa obtina aceste rezultate? „Compania Smithfield Ferme are un management profesionist, fiind o unitate integrata care îsi asigura furajul, îsi valorifica produsele. Datorita industrializarii în sistem integrat îsi poate valorifica veriga de zootehnie la un pret care le acopera costurile de productie”, ne-a explicat Stanca Tudor, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Un alt avantaj, spune ea, a fost un an 2013 foarte bun pentru carnea de porc, ceea ce nu mai este valabil în 2014. Embargoul impus de Rusia pentru produsele din UE a facut ca piata româneasca sa fie inundata legal sau ilegal de carne din tari ca Belgia, Polonia, Germania, afectându-i pe producatorii români, care vând sub costuri.

Pe locul al doilea în topul profitabilitatii de anul trecut se afla Interagro, compania din Zimnicea detinuta de miliardarul Ioan Niculae, care a raportat în 2013, un profit net de circa 50 milioane lei, obtinut din cultivarea cerealelor. „Interagro este o companie corecta în agricultura”, comenteaza Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR).

A treia cea mai profitabila firma din domeniu este Transavia din Oiejdea, judetul Alba, care se ocupa cu cresterea pasarilor, contabilizând, anul trecut, peste 46 milioane lei profit net, dupa ce a realizat o serie de investitii în productie. Faptul ca Agricost Braila, compania lui Culita Tarâta care cultiva cereale pe Insula Mare a Brailei, ocupa pozitia a patra în acest clasament „arata ca, în ciuda tuturor speculatiilor, acolo se produce plusvaloare si, dupa ce a fost în paragina, a devenit o adevarata statiune”, spune seful LAPAR.

Pe locul cinci se afla Pioneer HI – Bred Seeds Agro SRL, reprezentanta locala a multinationalei DuPont Pioneer, care vinde seminte de porumb si floarea-soarelui, dar si produce cereale la noi si le vinde la export.

În top 10 a intrat un singur producator de vinuri, Jidvei SRL Filiala Alba, cinci dintre cei zece clasati fiind producatori de cereale. Ana Bâtca, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie