Blocarea conturilor angajatorilor cu salariati detasati in strainatate, o masura care nu respecta legislatia europeana

 

Toate demersurile facute de reprezentantii asociatiilor care reprezinta angajatorii care au detasat salariati în strainatate, ale caror conturi au fost blocate în urma unor controale dispuse de ANAF prin Directia Antifrauda, au ramas fara ecou din partea autoritatilor, în ciuda discutiilor si a memoriilor depuse la ministere si Guvern.

poprireAsociatiile care îi reprezinta pe angajatori – Asociatia Nationala a Întreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) si Asociatia Româna a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) – au semnalat înca din luna august autoritatilor de la Bucuresti faptul ca, în urma blocarii conturilor de catre ANAF, angajatorii sunt pusi în imposibilitatea de a mai putea plati cazarea sau cel putin transportul salariatilor detasati la munca în strainatate, situatia fiind în continuare incerta având în vedere ca autoritatile responsabile prin lege cu rezolvarea situatiei paseaza responsabilitatea de la una la alta.

„Noi am depus memorii la mi­nistere, respectiv la Ministerul Muncii, inclusiv la Inspectia Muncii, la ministrul delegat pentru Dialog Social, la Ministerul Finantelor, la Ministerul Românilor de Pretu­tindeni, dar si la Guvern, memorii în care ceream, argumentat din punct de vedere juridic, rezolvarea acestei situatii. Nu am primit din partea niciunei institutii vreun raspuns. Ca atare, miercuri, 12 noiembrie, am decis sa avem, la Bucuresti, o întâlnire cu reprezentantii a peste 100 de firme care au salariati detasati în strainatate”, a declarat pentru Curierul National Florentina Coltescu, reprezentant al ANIMT.

”Acesti angajatori nu pot plati nici cazarea, nici transportul angajatilor lor catre casa, pentru ca au conturile blocate. Unele firme se regasesc în aceasta situatie înca din luna august, asa ca va imaginati cât de greu le este celor care sunt detasati în strainatate”, a mai spus Florentina Coltescu, repre­zen­tant al ANIMT.

ANAF ignora Directiva 96/71/CE

Întrebata care este motivul pentru care ANAF a dispus blocarea conturilor angajatorilor, Coltescu a spus ca este vorba despre o ignorare a legislatiei europene.

„Va dau un exemplu: un angajator cu sediul în România are lucrari în Franta, sa zicem de constructii, motiv pentru care deta­seaza salariati de munca temporara în Franta, angajati pe care-i plateste cu salariu si diurna. ANAF vine si spune ca un salariat temporar nu este un salariat detasat, si ca eventuala diurna ar trebui inclusa în salariu. Dar ignora prevederile europene. Directiva 96/71/CE spune clar ca salariatul temporar este similar cu salaria­tul detasat. În plus, angajatorii obtin pentru fiecare salariat de munca temporara, de la Casa de Pensii, formularul A1 în care se scrie clar ca este salariat de munca temporara detasat în strainatate. ANAF nu tine cont de acest aspect, cum nu tine cont nici de procesele-verbale încheiate în urma controalelor ITM si care confirma faptul ca salariatii de munca temporara sunt detasati în strainatate”, a mai spus reprezentantul ANIMT.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie