Regimul aplicabil minorilor. Noi dispozitii penale

 

Prin intermediul noilor dispozitii penale, legiuitorul roman si-a schimbat fundamental optica in privinta regimului aplicabil minorilor care au savarsit fapte penale.

infractor minorIn acest sens, prin dispozitiile art. 114 Cod penal, avand denumirea marginala “Consecintele raspunderii penale”, a fost inlaturata complet posibilitatea de aplicare a pedepselor, fie ele principale, complementare sau accesorii fata de minorii raspunzatori penal.

Noul Cod penal prevede numai sanctiunea masurilor educative pentru infractorii minori, fiind eliminate in totalitate pedepsele pentru aceasta categorie de persoane.

Masurile educative pot fi privative sau neprivative de libertate, prima categorie reprezentand regula, iar cea de-a doua, exceptia.

Astfel, o masura privativa de libertate, dintre cele prevazute la art. 124 Cod penal (internarea intr-un centru educativ) si art. 125 Cod penal (internarea intr-un centru de detentie), poate fi luata doar in doua cazuri: atunci cand minorul a mai savarsit o infractiune pentru care i s-a aplicat o masura educativa ce a fost executata ori a carei executare a inceput inainte de comiterea infractiunii pentru care este judecat si atunci cand pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea de 7 ani sau mai mare ori detentiunea pe viata.

Motivele sunt lesne de inteles. Minorii sunt persoane extrem de fragile, iar legiuitorul a considerat ca acestea trebuie in primul rand reeducate, responsabilizate si nu pedepsite, scopul punitiv al unei pedepse avand in mod cert o influenta extrem de negativa asupra dezvoltarii viitoare a minorului.

Toate bune si frumoase, dar ce se intampla daca minorul se sustrage de la executarea masurii educative privative de libertate, spre exemplu, nu se prezinta la centrul educativ/de detentie, dupa ce s-a aflat in mod legal in libertate sau chiar paraseste fara drept centrul, in timpul executarii masurii educative?

Potrivit noilor dispozitii penale, aceasta fapta constituie infractiunea de “Nerespectare a sanctiunilor penale”, prevazuta de art. 288 alin. 2 NCP, o forma subsidiara a infractiunii de evadare, prevazuta de disp. art. 285 NCP.

Insa, lecturand cu atentie textul legal, observam un aspect cel putin interesant: “Sustragerea de la executarea unei masuri educative privative de libertate prin parasirea fara drept a centrului educativ sau a centrului de detentie ori prin neprezentarea dupa expirarea perioadei in care s-a aflat legal in stare de libertate se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie