Ion Tiriac pe primul loc in Top 300 Capital

 

Averea cumulata a milionarilor din Top 300 a ajuns la 22,47 miliarde de euro, în crestere fata de 2013. Aceasta suma face ca editia de anul acesta a Topului celor mai bogati români sa reprezinte un punct de cotitura în evolutia averilor milionarilor: modifica trendul descendent înregistrat înca de la primele semne ale crizei economice.

Ion Tiriac1România a trecut printr-o criza profunda. Aceasta este concluzia daca analizam probabil cel mai fidel indicator al economiei: evolutia mediului de business. Iar daca investitiile straine arata mai ales tendintele, antreprenoriatul autohton este cel care ofera imaginea reala asupra bunastarii. În România, performantele financiare obtinute de oamenii de afaceri prezenti în Top 300 din 2008 pâna anul trecut sunt, daca ar fi sa facem o medie, dezamagitoare.

Acum sase ani, averea totala a primilor 300 de milionari români era de 39 de miliarde de euro. Aceasta a început sa scada treptat odata cu aparitia crizei, ajungând anul trecut la un minim de 21,54 miliarde de euro. Desi perioada extrem de grea a economiei românesti pare sa fi trecut de mai mult timp, explicatia valorii din editia anterioara a Topului este data de modul în care îsi revin businessurile românesti. Prin urmare, efectele crizei înca erau puternic resimtite de afacerile milionarilor, unele confruntându-se cu accesul dificil la finantare si cu insolventele. Acesta este motivul pentru care cresterea de aproape un miliard de euro a averii bogatilor României, din ultimul an, este o veste buna: economia pare ca da primele semne de viata.

PIB-ul si milionarii

De la primele editii ale anuarului Top 300 Cei mai bogati români, ne-am obisnuit ca averea milionarilor sa fie direct proportionala cu cresterea PIB. Totusi, criza a schimbat toate paradigmele. Astfel, în 2011, 2012 si 2013 am avut cresteri economice, dar, în total, cei mai bogati români au înregistrat pierderi semnificative.

Anul acesta, lucrurile s-au modificat. Dupa avansul PIB-ului de anul trecut (3,5%) si cresterea estimata pentru acest an (2%), averea milionarilor a înregistrat un avans de 4,3%. Astfel, 2014 pare a fi primul an de normalitate dupa o lunga perioada de asteptare. Un alt indicator al normalitatii este si evolutia averii minime care a permis includerea în clasamentul celor mai bogati români. Astfel, daca anul trecut pragul a fost de 10-11 milioane de euro, în editia de anul acesta a ajuns la 14-15 milioane de euro, un nivel mult mai apropiat de cel înregistrat în anii în care economia mergea bine.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie