Presedintele ANRE a anuntat ca noul calendar pentru liberalizarea pretului gazelor pentru populatie va fi stabilit la finalul anului

 

Noul calendar de liberalizare a preturilor pentru populatie va fi stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finalul acestui an, împreuna cu Guvernul, iar o solutie luata în calcul este stabilirea de praguri de consum, cantitatea ce depaseste aceste praguri urmând a fi achizitionata din piata libera, a declarat miercuri presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

nicolae havrilet„La gaze naturale, modificarea legii a introdus o alta data pentru finalizarea dereglementarii preturilor, pâna în 2021. Ceea ce înseamna ca va trebui sa impunem un alt calendar. Acest calendar va fi luat în discutie la sfârsitul anului, o sa îl stabilim împreuna cu Guvernul. Ne gândim sa stabilim praguri de consum, iar depasirea acestor praguri sa fie preluata din zona concurentiala”, a explicat Havrilet.

La rândul sau, vicepresedintele institutiei, Emil Calota, sustine ca în noul calendar de liberalizare trebuie introduse, obligatoriu, termocentralele care au în spatele lor SACET-uri (Sistem de Alimentare Centralizata cu Energie Termica — n.r.).

„S-au uitat termocentralele care au în spate SACET-uri (…) Eu cred ca în acest calendar trebuie, de urgenta, introduse aceste termocentrale, pentru ca altcumva, termocentralele care vor achizitiona gaze de la 1 ianuarie 2015 din piata concurentiala vor avea efectiv blocaje de natura economico-financiara în functionarea lor. Ele trebuie cuplate, asa cum a fost pâna la momentul 31 decembrie 2014, cel putin pâna la momentul în care vom avea pentru termoficarea urbana niste solutii solide”, a explicat Calota.

Liberalizarea totala a pietei gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevazuta pentru 31 decembrie 2018. Recent, însa, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani si jumatate.(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor:Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie