Drept european. Cai de atac la procedura abuziva de executare in contractul de imprumut ipotecar

 

Iata cum s-a pronuntat Curtea Europeana de Justitie, care a trebuit sa raspunda la întrebarile preliminare adresate de o instanta spaniola. În dreptul nostru, reamintim ca este în vigoare Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionisti si consumatori, republicata (r3) în Monitorul Oficial nr. 543/2012, cu modificarile ulterioare din mentionam recenta Ordonanta de urgenta nr. 34/2014.

ipotecaÎntr-un litigiu dintre doi cetateni spanioli, pe de o parte, si Banca Bilbao, pe de alta parte, reclamantii au formulat opozitie la executarea ipotecii având ca obiect locuinta lor.

Reclamantii au semnat, în 2003, cu Banco Bilbao un act notarial de împrumut pentru suma de 300 500 de euro, cu o garantie ipotecara asupra locuintei acestora.

Rambursarea sumei urma sa se faca pâna la 30 iunie 2028, fiind esalonata în rate lunare. În ipoteza neîndeplinirii de catre debitori a obligatiei de plata, Banco Bilbao era autorizata sa solicite rambursarea anticipata a împrumutului acordat reclamantilor din litigiul principal. În paranteza fiind spus, o clauza din contractul stabilea nivelul dobânzii moratorii la 19% pe an, nivelul dobânzii legale în Spania fiind, în perioada vizata de litigiul principal, de 4 % pe an.

În urma neîndeplinirii de catre reclamantii din litigiul principal a obligatiei de plata a ratelor lunare pentru restituirea acestui împrumut, Banco Bilbao a solicitat, la 15 aprilie 2011, plata totalitatii împrumutului, însotita de dobânzile ordinare si de întârziere, precum si vânzarea silita a bunului imobil ipotecat în favoarea sa.

În urma deschiderii procedurii de executare a ipotecii, reclamantii din litigiul principal au formulat o opozitie la aceasta, care a fost respinsa în prima instanta. Reclamantii au declarat apel împotriva acestei decizii, care, fiind declarat admisibil, a fost trimis la Curtea provinciala din Castellón.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie