Guvernul a propus companiei KazMunayGas sa construiasca in Dobrogea un combinat chimic

 

Guvernul a propus companiei KazMunayGas, care detine Rompetrol, sa construiasca în Dobrogea un combinat chimic cu bani din miliardul de dolari promis de compania kazaha, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, citat de Mediafax.

combinat chimic„Una din sugestiile statului român facute celor de la Rompetrol pentru o posibila investitie, utilizînd acel miliard de dolari, vizeaza construirea unui combinat chimic nou în zona Dobrogea. Nu este o decizie luata înca. Pe lânga combinat, am mai propus investirea unor sume din acest fond în depozite de gaze. Ei ne-au propus achizitionarea de benzinarii deja construite, dar nu am acceptat si nu vom accepta niciodata asa ceva. Putem vorbi eventual de noi benzinarii”, a afirmat Nicolescu, într-o conferinta organizata de Ziarul Financiar.

Potrivit unui memorandum încheiat între Guvern si KazMunayGas, cele doua parti vor înfiinta un fond detinut în proportie de 80% de companie si 20% de statul român prin care vor fi efectuate investitii de circa 1 miliard de dolari, pe o perioada de sapte ani.

Nicolescu a vizitat luni rafinaria Petromidia, cel mai important actv detinut de KazMunayGas în România.

Totusi, în momentul de fata, orice discutie despre potentialele investitii ale kazahilor sunt pur teoretice. Memorandumul referitor la conversia obligatiunilor izvorâte din datoriile istorice ale Rompetrol catre stat, aprobat înca din primavara anului trecut, nu produce înca nici un efect. Kazahii nu pot debloca sume pentru capitalizarea fondului de investitii de un miliard de dolari, pentru ca statul român înca nu a creat legislatia în acest sens. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie