Preaviz la concediere vs preaviz la demisie

 

Salariatii concediati pentru necorespundere profesionala, pentru inaptitudine fizica si/sau psihica si cei concediati individual sau colectiv, prin desfiintarea postului sau pentru motive care nu tin de persoana lor au dreptul la preaviz. Aceasta obligatie a angajatorului are ca ratiune legala protectia salariatului.

concediereAtentie! Salariatul concediat disciplinar nu beneficiaza de preaviz.

Astfel, potrivit art. 75 din Codul muncii, persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) si d) , al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Încalcarea dispozitiilor cu privire la preaviz sau orice alta încalcare a legii poate duce la anularea deciziei de concediere.

Preavizul se acorda prin decizia de concediere, în contextul în care Codul muncii prevede ca aceasta decizie trebuie sa cuprinda durata preavizului. În practica, angajatorul poate emite initial o notificare de preaviz pentru ca, la finalul acestei perioade, sa acorde decizia de concediere.

În decizia de concediere se specifica durata preavizului fie ca numar de zile, fie ca perioada – de la data la data. În contextul în care decizia de concediere se emite la finalul duratei de preaviz, este facil de mentionat intervalul de zile, cu datare.

Daca însa decizia de concediere este acordata anterior efectuarii efective a preavizului, este dificil din punct de vedere practic sa se specifice exact datele de început si de final. Astfel, daca pe durata preavizului intervin una sau mai multe cauze de suspendare, termenul acestuia se prelungeste în mod corespunzator.

Exceptia de la obligatia de a acorda preaviz apare în cazul în care salariatul este concediat pe parcursul sau în ultima zi a perioadei de proba, astfel încât acesta nu va mai avea niciun termen de preaviz.

CIteste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie