CCR a decis constitutionalitatea abrogarii infractiunii „presiuni asupra justitiei”

 

Curtea Constitutionala a României (CCR) a decis, marti, ca este constitutionala abrogarea infractiunii „presiuni asupra justitiei”, dupa ce a respins sesizarea presedintelui Traian Basescu în legatura cu legea care elimina articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal.

ciocan curtea constitutionalaSesizarea a fost respinsa cu unanimitate de voturi, urmând ca legea sa fie promulgata de seful statului.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

În sesizare, presedintele Traian Basescu aprecia ca legea mentionata a fost adoptata cu nerespectarea dispozitiilor mai multor articole din Constitutie, respectiv articolul 1 alineatul 3, articolul 124 alineatele 2 si 3, articolul 30 alineatul 6.

Seful statului preciza ca infractiunea „presiuni asupra justitiei” face parte din categoria infractiunilor contra înfaptuirii justitiei si instituie o protectie atât pentru judecator, cât si pentru organele de urmarire penala.

„Principiile impartialitatii justitiei si independentei judecatorilor sunt consfintite de art. 124 alin. (2) si (3) din Constitutia României, republicata. Prin abrogarea infractiunii mentionate, aceste principii pot fi afectate, ceea ce se rasfrânge negativ si asupra bunului mers al justitiei. Astfel, persoana care, pe parcursul procedurilor judiciare, va face declaratii publice ce nu sunt reale, care privesc savârsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, având drept scop sa influenteze solutia sau sa intimideze pe cei care sunt raspunzatori pentru solutia pronuntata, nu va mai raspunde penal, potrivit noii legi”, se arata în scrisoarea adresata CCR de seful statului.

Basescu considera ca, prin abrogarea infractiunii în discutie, este eliminata protectia ce se acorda justitiei, necesara pentru ca aceasta sa fie impartiala si înfaptuita de judecatori independenti. Totodata, presedintele amintea ca existenta statului de drept implica actiuni din partea statului prin care sa se garanteze buna functionare a autoritatilor publice, inclusiv a autoritatii judecatoresti.(AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie