Consumul a crescut dar nu si TVA-ul aferent incasat la buget

 

Statistica a anuntat o crestere a consumului cu 7,4% în primele noua luni ale anului, Cristian Socol, consilierul premierului, punând aceste rezultate pe seama politicilor guvernamentale. Mediul de afaceri arata însa ca este o discrepanta între cifrele INS si faptul ca încasarile din TVA au crescut doar cu 0,8%.

piata de consumMasurile de reîntregire a salariilor bugetarilor, cresterea pensiilor, marirea salariilor debutantilor din învatamânt si sanatate, marirea alocatiilor pentru sustinerea familiei, dar si reducerea TVA la pâine sunt instrumentele utilizate de Guvern pentru a stimula consumul, în opinia lui Socol. “Masurile de redistribuire a cresterii economice si de stimulare a consumului produc efecte pozitive în economie. Conform INS, comertul cu amanuntul a crescut în primele 9 luni cu 7,4%, ceea ce releva un stimul moderat pentru cresterea comenzilor si un impuls pentru cresterea economica. Prin masurile luate în ultimii 2 ani si jumatate am încercat sa realizam un echilibru corect între stimularea sectorului privat si a cresterii economice si masuri de dreptate sociala”, a declarat, pentru Agerpres, Cristian Socol, consilierul primului ministru. Datele INS arata ca, în primele 9 luni ale lui 2014, vânzarile de produse nealimentare cu crescut cu 11,1% si cele de produse alimentare, bauturi si tutun cu 8,3%.

În replica, reprezentantii mediului de afaceri atrag atentia asupra unor inadvertente legate de cresterea vânzarilor, dar nu si a TVA încasata la buget. “Daca a crescut consumul cu peste 7 procente, sa explice domnul Socol de ce încasarile la TVA au crescut doar cu 0,8% fata de 2013. Si încasarile din TVA trebuiau sa creasca tot cu 7%, fiindca vorbim despre consumul intern”, sustine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Reamintim faptul ca, România ocupa ultima pozitie în UE în ceea ce priveste colectarea TVA (cu 44% din veniturile preconizate, respectiv un deficit de 8,8 miliarde de euro), conform ultimului studiu al Comisiei Europene, ce vizeaza date din 2012.

Economisirea, neatractiva

Si economistul Lucian Isar se arata nedumerit de afirmatiile lui Cristian Socol: “Eu nu cunosc nici o masura luata de Guvern pentru a stimula consumul. De altfel, nu ar fi recesiune anul acesta fara deficit de cerere”.

România a intrat în recesiune tehnica în vara, dupa ce doua trimestre conse­cutive PIB-ul a scazut. Informatia nu a venit însa de la INS, ci de la Eurostat. De altfel, previziunile analistilor în ceea ce privestre cresterea economica din acest an nu sunt foarte optimiste, cei mai multi revizuind în scadere prognozele anterioare. Mona Scarisoreanu, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie