Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare castiga intre 6,25 de lei si 7,91 lei/ora, mai putin decat un gunoier

 

Sunt cei care îti dau stampila si se asigura ca buletinul tau de vot ajunge în urne în cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale. În ciuda responsabilitatii pe care si-o asuma, membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare din tara câstiga într-o ora de munca mai putin decât un ospatar, o croitoreasa sau decât un muncitor care se ocupa cu colectarea deseurilor, potrivit calculelor Gândul.

sectie votareMembrii birourilor electorale primesc pe ora de munca de la 6,25 de lei pâna la 7,91 lei, în functie de sarcinile îndeplinite la sectia de votare. Suma este mai mica decât cea câstigata de un angajat dintr-un restaurant din România, care primeste 8,53 de lei pe ora si lucreaza în cel mai prost platit domeniu din tara.

Biroul electoral al unei sectii de votare din România cuprinde un presedinte si sapte membri, reprezentanti ai partidelor politice care au candidati la alegerile prezidentiale. Presedintele câstiga 85 de lei pe zi pentru munca depusa în sectia de votare, iar ceilalti membri ai biroului electoral câstiga 65 de lei pe zi, indiferent de numarul de ore muncite. La aceasta suma se adauga 10 lei de persoana pe zi pentru gustari, bauturi racoritoare si cafea.

Calculul gândul ia în considerare 12 ore de munca pentru membrii biroului electoral, un salariu mediu brut de 1.366 de lei obtinut de personalul din industria ospitalitatii si raportat de Institutul National de Statistica, si prevederile Codului Muncii care arata ca un angajat poate lucra pâna la 40 de ore pe saptamâna, deci 160 de ore pe luna.

Membrii biroului electoral câstiga, totodata, mai putin pe ora de munca decât angajatii cu cele mai mici salarii medii brute din economie, care se ocupa cu :

– fabricarea articolelor de îmbracaminte – 9,25 lei pe ora

– fabricarea mobilei – 9,41 lei pe ora

– tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj si marochinorie, harnasamente si încaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor – 9,47 lei pe ora

– industria alimentara – 9,72 lei pe ora

– prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale împletite – 10,1 lei pe ora

– colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor; recuperarea materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare – 10,33 lei pe ora.

Cinci din sapte membri ai biroului electoral sunt si membri ai partidelor de la guvernare (PSD-UNPR-PC; ACL; PMP; UDMR; PPDD), iar celelalte locuri sunt ocupate, prin tragere la sorti, de reprezentanti ai celorlalti candidati. Exceptie fac candidatii independenti care nu au membri în birourile electorale. Un partid aflat la guvernare poate renunta la locul sau într-o sectie de votare, iar acesta este ulterior redistribuit.

Presedintele unui birou electoral poate fi platit pentru cel mult cinci zile de munca la primul tur al alegerilor prezidentiale, respectiv pentru cel mult 4 zile la al doilea tur. Ceilalti membri pot primi indemnizatie pentru cel mult trei zile de munca la primul tur si pentru cel mult doua zile la cel de-al doilea tur al alegerilor. Programul de lucru este, potrivit HG 705/2014, de cel putin sase ore de munca, dar acestia lucreaza cel putin dublu în ziua votului având în vedere ca sectiile se deschid dimineata la ora 7:00 si se închid la 21:00.

Banii primiti de membrii birourilor electorale provin de la stat, din bugetele institutiilor prefectului. Veniturile obtinute de acestia sunt impozabile. Corina Vârlan, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie