Presedintele EximBank despre sistemul bancar romanesc dupa anuntarea rezultatelor testelor de stres efectuate de BCE

 

Bancile mama au retras din tara noastra 1,5 miliarde euro doar în primul trimestru al acestui an, ne-a declarat Traian Halalai, presedintele EximBank.

traian halalai eximbankPotrivit domniei sale, pâna acum, retragerile au depasit cu siguranta doua miliarde euro, de la începutul crizei scaderea expunerii bancilor straine pe piata noastra fiind de 9 miliarde euro.

„În aceste conditii, în mod clar nu putem vorbi de un fenomen real de relansare a finantarii din partea bancilor”, apreciaza bancherul.

Traian Halalai subliniaza ca rezultatele testelor de stres nu au adus surprize, pentru ca bancile grecesti anuntasera de mult intentia sa paraseasca pietele din regiune în vederea focusarii pe principalul business, dupa ce Troica le-a impus acest lucru.

Presedintele EximBank ne-a precizat: „În urmatorii ani, cred ca vom asista la un proces de consolidare pe piata româneasca, bancile mari fiind obligate sa gândeasca în termeni de profitabilitate si sa se hotarasca daca îsi vor continua activitatea pe care o au în prezent, daca o vor dezvolta sau daca vor renunta la activitatile care nu genereaza profit pe masura asteptarii investitorilor”.

Reporter: Cum estimati ca va evolua sistemul bancar românesc, dupa anuntarea rezultatelor testelor de stres efectuate de Banca Centrala Europeana?

Traian Halalai: Rezultatele acestor teste nu au adus surprize, pentru ca bancile grecesti anuntasera de mult intentia sa paraseasca pietele din regiune în vederea focusarii pe principalul business, dupa ce Troica le-a impus acest lucru. În urmatorii ani, cred ca vom asista la un proces de consolidare pe piata româneasca, bancile mari fiind obligate sa gândeasca în termeni de profitabilitate si sa se hotarasca daca îsi vor continua activitatea pe care o au în prezent, daca o vor dezvolta sau daca vor renunta la activitatile care nu genereaza profit pe masura asteptarii investitorilor.

Reporter: Cât de curând considerati ca va fi relansat procesul de creditare?

Traian Halalai: Numai în primul trimestru al acestui an, bancile mama au retras din România 1,5 miliarde euro. Pâna acum, sigur retragerile au depasit doua miliarde euro, de la începutul crizei scaderea expunerii fiind de 9 miliarde euro. În aceste conditii, în mod clar nu putem vorbi de un fenomen real de relansare a finantarii din partea bancilor.

Citeste interviul integral pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie