Ultima sedinta BNR din 2014 pe probleme de politica monetara are loc marti 3 noiembrie

 

Consiliul de Administratie al BNR se va reuni mâine în noua formula, la ultima sedinta pe probleme de politica monetara programata în acest an, urmând sa decida cel mai probabil o diminuare a dobânzii-cheie la un nou minim istoric, sub pragul de 3%, dupa cum indica asteptarile analistilor. Noul CA al bancii centrale va aproba si raportul trimestrial asupra inflatiei.

bnrDirectia de politica monetara, aflata în mandatul anterior în portofoliul fostului viceguvernator Cristian Popa, a trecut în subordinea lui Mugur Isarescu, aflat la al cincilea mandat de guvernator al BNR. Din aceasta pozitie, guvernatorul va supraveghea direct strategia de tintire a inflatiei. Aceasta redistribuire a atributiilor în noul CA vine dupa ce pozitia de viceguvernator a fost preluata de fostul ministru al bugetului Liviu Voinea.

Premierul Victor Ponta a „preanuntat“ o posibila taiere a dobânzii la un nou minim istoric. Daca pâna la declaratia premierului mai existau unii analisti sceptici în ceea ce priveste o noua reducere a dobânzii-cheie, ulterior asteptarile s-au repliat, majoritatea econo­mistilor sustinând ca este foarte plauzibil ca BNR sa taie din nou dobânda-cheie. Redresarea economiei continua sa fie lenta si are nevoie de finantare cât mai ieftina.

La sfârsitul lunii septembrie, fostul Consiliu de Administratie al BNR a adoptat trei masuri de relaxare a politicii monetare, decizie mai rar practicata. Astfel, BNR a redus dobânda de politica monetara de la 3,25% la minimul istoric de 3% pe an, a ajustat rata rezervei mi­nime obligatorii aplicabile pasivelor în lei de la 12% la 10% si a îngustat diferentialul dintre dobânzile la faci­litatile de depozit si credit de la A/- 3 puncte procentuale la A/- 2,75 puncte procentuale. Pâna în septembrie, România avea cea mai mare dobânda-cheie dintre statele din estul Europei membre ale Uniunii Europene.

Citeste articolul integral pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie