Presedintele ARB, Radu Ghetea sustine ca 2014 va fi un an cu o pierdere majora in sistemul bancar

 

Sistemul bancar din România va încheia anul 2014 cu o pierdere majora, având în vedere procesul de curatare a bilanturilor de creditele neperformante, care ar fi trebuit sa se încheie la finalul lunii septembrie, dar nu s-a finalizat înca, a declarat joi presedintele Asociatiei Române a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

Radu Ghetea”În opinia mea 2014 va fi un an cu o pierdere majora (în sistemul bancar – nr.). În 2013 sistemul bancar a fost pe usoara crestere, dar în cei trei ani anteriori a înregistrat pierderi. Deja, la opt luni, a fost anuntata de catre Banca Nationala a României o pierdere la nivelul sistemului, si nici macar nu începuse foarte bine procesul de curatire a bilanturilor. Eu am mai spus si repet: Factura crizei o plateste sistemul bancar în mare parte, pentru ca toate aceste provizioane pe care trebuie sa le facem pentru creditele neperformante înseamna tot atâtia bani pe care nu i-am recuperat de la clientii care au intrat în faliment, pe care probabil nu o sa îi recuperam niciodata la valoare initiala pentru ca între timp, clientii fie nu o sa mai poata misca deloc, fie garantiile pe care le avem nu mai au valoarea pe care au avut-o”, a explicat Ghetea.

Cu privire la procesul de externalizare a creditelor neperformante, presedintele ARB sustine ca este în plina desfasurare, dar, având în vedere complexitatea, nu a fost finalizat la timp. ”Au fost facute actiuni de curatire a bilanturilor, care s-au dorit a fi finalizate undeva în septembrie, cel putin aceasta a fost solicitarea din partea Bancii Nationale. În opinia mea nu s-au finalizat. Noi am spus ca lucrurile nu sunt chiar foarte simple, BNR a înteles si a zis ca cine nu reuseste pâna la 30 septembrie vine si justifica de ce”, a mai spus Radu Ghetea, citat de Agerpres. Referitor la evolutia creditelor neperformante pâna la finalul acestui an, presedintele ARB a declarat ca BNR si întregul sistem îsi doresc sa se ajunga la un procent de credite neperformante comparabil cu cel mediu din Uniunea Europeana.

”Asta înseamna sa scadem mult sub ceea ce avem acum. S-au facut curatiri de bilanturi, dar nu în totalitate. Actiunea nu este una simpla. Sunt activitati minutioase, de luare la mâna, practic, a tuturor creditelor, a tuturor situatiilor juridice ale clientilor care sunt în diverse faze ale insolventei”, a mai spus Ghetea. capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie