Creditele s-au scumpit in luna septembrie
Dobânzile medii la creditele si depozitele noi au crescut cu 0,3 si respectiv 0,4 puncte procentuale în luna septembrie pe fondul scumpirii finantarii pe piata monetara. Astfel, dobânda medie la un credit în lei a urcat luna trecuta la 7,2% pe an, iar cea a unui depozit la termen la 2,6% pe an, potrivit BNR.
„Pe termen mediu ne asteptam la o scadere graduala a ratelor de dobânda la credite si la o stabilizare a ratelor de dobânda la depozite. Acest scenariu este sustinut de continuarea procesului de însanatosire la nivelul sectorului bancar, convergenta ratelor de dobânda catre nivelurile din zona euro, perspectiva continuarii politicii monetare relaxate si dezintermedierea bancilor straine“, scrie într-un raport al Bancii Transilvania, semnat de Andrei Radulescu, senior economist al bancii
Cresterile recente au avut loc în contextul în care indicatorul Robor la 3 luni, utilizat de banci ca referinta pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei, a crescut în august si septembrie din cauza lipsei de lichiditate din piata, depasind chiar nivelul de 3% pe an.
Ulterior, indicatorul a revenit pe scadere, ajustându-se cu un punct procentual în ultima luna si a ajuns aproape de pragul de 2%, adica nivelul anterior episodului de volatilitate. Indicatorul se situa ieri la nivelul de 2,1% pe an.
Revenirea pe o traiectorie descendenta a venit pe fondul unor interventii BNR, care a furnizat lichiditate bancilor prin patru operatiuni repo si, în plus, a continuat relaxarea politicii monetare. BNR a redus la finalul lunii septembrie dobânda-cheie la lei, la un nou minim de 3% pe an si a taiat la 10% rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei, ceea ce are un impact direct asupra lichiditatii din piata de circa 2,5 mld. lei. Si creditele în derulare s-au scumpit, în conditiile în care multe banci îsi stabilisera finalul lunii septembrie ca data de ajustare a dobânzilor, iar atunci dobânda era de peste 3% pe an, fata de 2,5% pe an în iunie, când a avut loc penultima actualizare a ratelor de dobânda.
Robor a devenit un indicator urmarit de toata lumea, de la bancheri la clienti, în contextul în care sistemul bancar se afla în prezent într-un proces de înlocuire a portofoliilor de credite în valuta cu credite în lei si cel putin pe segmentul clientilor persoane fizice vânzarile sunt aproape exclusiv în lei. Andra Oprescu, zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!