Ministrul Justitiei a discutat cu reprezentantii societatii civile pe marginea proiectului Strategiei de Dezvoltare a sistemului judiciar

 

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a avut joi o discutie cu reprezentanti ai societatii civile, în cadrul procesului de consultare publica pe marginea proiectului Strategiei de Dezvoltare a sistemului judiciar.

Robert CazanciucPotrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, discutiile s-au axat, în special, pe aspecte legate de publicarea jurisprudentei, statistica judiciara, rolul fiecarei institutii din cadrul sistemului judiciar, îmbunatatirea conditiilor de detentie, calitatea asistentei juridice.

La întrevedere au participat reprezentanti ai urmatoarelor organizatii non-guvernamentale: Centrul de Resurse Juridice, Asociatia pentru Implementarea Democratiei, Funky Citizens, Freedom House, Centrul Român de Politici Europene, Transparency International, Expert Forum.

„Ne dorim ca Strategia sa fie un document care porneste de la nevoile reale ale societatii si ale cetatenilor, beneficiari ai actului de justitie. În acelasi timp, obiectivele strategice trebuie asumate si de sistemul judiciar, astfel încât Strategia sa nu ramâna un document de sertar, ci sa ghideze în concret activitatea judecatorilor si procurorilor din România. Scopul final al tuturor demersurilor Ministerului Justitiei este cresterea încrederii cetateanului în actul de justitie, pentru ca România are un sistem judiciar total independent, un cadru legislativ modern si institutii de aplicare a legii foarte puternice, dar avem nevoie de o si mai mare eficienta în solutionarea cauzelor astfel încât justitiabilii sa aiba parte de o justitie corecta, rapida si cu costuri cât mai reduse”, a declarat Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc i-a rugat pe reprezentantii organizatiilor sa vina cu propuneri concrete în cadrul dezbaterilor privind Strategia de Dezvoltare a sistemului judiciar.

Documentul elaborat de Ministerul Justitiei în colaborare cu toate institutiile din cadrul sistemului judiciar si cu aportul profesiilor juridice organizate în mod autonom a fost lansat în dezbatere publica la data de 10 octombrie.

În procesul de elaborare a Strategiei, pe parcursul anului 2014 au fost consultate urmatoarele institutii: Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie — Directia Nationala Anticoruptie — Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Oficiul National al Registrului Comertului. De asemenea, au fost consultate Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România, Uniunea Nationala a Barourilor din România, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, Consiliul de Mediere.(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie