Solutiile problemei finantarii firmelor: Infiintarea unei banci pentru IMM-uri sau reorganizarea CEC-ului

 

Accesul greoi la finantare pentru IMM-uri, unul dintre motivele pentru care Ro­mania are de aproape trei ori mai putine astfel de firme pe cap de locuitor decat media europeana, se poate rezolva fie prin infiintarea unei banci dedicate creditarii unor astfel de intreprinderi, fie prin reorganizarea CEC-ului, cea mai mare banca detinuta de statul roman, considera Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Ovidiu-Nicolescu„Exista doua modalitati prin care aceasta banca a IMM-urilor poate lua nastere: ori o infiintam, ori pentru ca este greu sa infiintezi o banca, exista CEC-ul. El ar trebui reconceput, restructurat radical in asa fel incat sa functioneze pe principiile unei banci pentru IMM-uri potrivit celor mai bune practici europene. CEC-ul exista, nu trebuie sa fie un concurent pentru bancile straine, el trebuie sa fie un instrument national pentru a recupera diferenta care ne separa de tarile din UE“, a explicat Nicolescu pentru ZF cu ocazia lansarii, marti, a Topului National al Firmelor Private din Romania – Top 2013.

Conform unei analize anterioare a ZF pe baza datelor de la Comisia Europeana, Romania este pe penultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de IMM-uri raportat la mia de locuitori, cu un numar de doar 24 de IMM-uri la mia de locuitori, mai putin de jumatate fata de media Uniunii Europene. La nivelul anului trecut, existau circa 470.000 de IMM-uri, adica mai mult de 99% din firmele care erau in Romania, acestea fiind principalul „stalp“ al eco­nomiei locale. In cadrul IMM-urilor lucreaza circa 2,5 milioane de salariati, adica mai mult de jumatate din numarul total de angajati pe plan local. Madalina Panaete, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie