Incuviintarea executarii silite de catre executorul judecatoresc – Degrevare a volumului de activitate al instantelor de judecata

 

In Monitorul Oficial nr. 753 din 16 octombrie 2014, a fost publicata Legea nr. 138/2014 care aduce modificari importante Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, in materia incuviintarii executarii silite.

executari siliteAstfel, prin intrarea in vigoare a Legii 138/2014 se realizeaza o degrevare consistenta a volumului de activitate al instantelor de judecata in favoarea executorilor judecatoresti in privinta cererilor de incuviintare a executarii silite.

Pe de o parte, pentru hotararile judecatoresti este prevazuta o procedura noua, in sensul ca nu vor mai fi supuse incuviintarii silite in fata instantelor de judecata, asa cum prevedeau dispozitiile Codului de procedura civila de pana acum, ci persoanele indreptatite se vor putea adresa cu titlul executoriu direct executorului judecatoresc.

Prin noile dispozitii, aduse prin completarea art. 640 din Noul cod de procedura civila, executorul judecatoresc este obligat sa se pronunte asupra cererii de incuviintare, prin incheiere data fara citarea partilor in termen de 3 zile de la inregistrare, iar motivarea acesteia o va face in termen de 7 zile de la pronuntare. In acest fel, s-a redus considerabil perioada de incuviintare si trecere la executare silita din momentul obtinerii unui titlu executoriu, reprezentat de o hotarare judecatoreasca.

Citeste articolul integral pe euroavocatura.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie