Calin Portan, avocat in cadrul Baroului Bihor trimis in judecata

 

Calin Ioan Portan, avocat în cadrul Baroului Bihor, a fost trimis în judecata de procurorii DNA dupa ce i-a promis unui client ca îi faciliteaza organizarea unei licitatii trucate, în urma careia acesta s-ar fi putut alege cu un imobil subevaluat. În schimbul acestui serviciu, avocatul a pretins o mita de 2.500 lei.

dnaPotrivit procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, avocatul Calin Portan a prejudiciat si statul român, sustragându-se de la plata unor obligatii fiscale în valoare de aproximativ 90.000 lei. Procurorii îl acuza pe avocat de trafic de influenta, spalare de bani si evaziune fiscala si cer instantei sa îi interzica acestuia sa-si mai exercite profesia.

Iata precizarile anchetatorilor din rechizitoriul întocmit împotriva avocatului Calin Portan:

„La data de 15 mai 2012, inculpatul Portan Calin Ioan, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor, a pretins si a primit de la un denuntator suma de 2.500 lei, din care 500 lei a promis ca vor ajunge la un anumit executor judecatoresc, lasând sa se înteleaga ca are influenta asupra acestuia, astfel încât, în cadrul unui dosar executional, acesta din urma sa subevalueze un imobil si sa organizeze o licitatie trucata.

În urma licitatiei ar fi urmat ca denuntatorul, participând singur la licitatie, sa achizitioneze un imobil scos la licitatie cu suma de maximum 45.000 lei, în conditiile în care imobilul respectiv fusese evaluat la 95.800 lei.

Pentru a ascunde adevarata natura a provenientei banilor pretinsi, în schimbul traficarii influentei, inculpatul Portan Calin Ioan a disimulat suma respectiva într-un contract de asistenta juridica, inserând un onorariu de 2.000 lei.

În perioada 2011 – 2013, inculpatul Portan Calin Ioan, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor, a omis în tot sau în parte, sa evidentieze, în actele contabile ori în alte documente legale, veniturile realizate din prestarea serviciilor de asistenta juridica, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, în valoare totala 89.184 lei.

În cauza, procurorii au dispus luarea masurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului Portan Calin Ioan, pâna la concurenta sumei de 91.684 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse în cauza si de a se aplica inculpatului Portan Calin Ioan pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei de avocat, prevazuta de art. 66 alin. 1 lit.”g” din Codul de procedura penala”. Cristina Ghenea, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie