Livia Stanciu, presedintele ICCJ: Nu sunt adepta sanctionarii divulgarilor in forma propusa de Serban Nicolae

 

Presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), judecatorul Livia Stanciu, a afirmat, joi, ca nu este adepta schimbarii legislative propuse de Serban Nicolae, privind sanctionarea divulgarii informatiilor din cauze penale în cercetare.

Livia Stanciu„Din ce spuneati dumneavoastra, reprezentantii presei, în cursul diminetii, cred ca modificarea operata sau propunerea legislativa facuta de catre domnul Serban Nicolae vizeaza alineatul 3 al infractiunii de compromitere a intereselor justitiei, unde se vorbea de fapt despre divulgarea unor astfel de date de catre un martor, expert, interpret, iar sfera obiectului activ a fost largita în sensul ca propunerea viza ‘orice persoana’, orice persoana întelegând inclusiv presa. (…) Sub acest aspect nu as fi adepta ideii modificarii textului acesta, în sensul propus de domnul Nicolae”, a explicat, joi, judecatorul Livia Stanciu.

Presedintele instantei supreme a adaugat ca deja articolul 277 alineatul 2 aduce o serie de probleme legate de publicarea hotarârilor judecatoresti.

„Vedeti foarte bine ca sunt foarte multe hotarâri intermediare, de etapa, în solutionarea unor cauze penale care este bine sa fie cunoscute de colegii magistrati, judecatori, procurori din tara, inclusiv de reprezentantii presei. Noi acum nu le mai putem da. Eu, cel putin ca presedinte, nu le mai pot supune publicitatii, respectiv sa le pun pe jurisprudenta aceasta a Înaltei Curti, motivat tocmai de existenta acestei infractiuni ca as deveni subiect activ al infractiunii de compromitere a intereselor justitiei”, a subliniat judecatorul Livia Stanciu.

Propunerea legislativa a senatorului Serban Nicolae modifica Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, în sensul reformularii dispozitiilor articolelor 276 si 277, prin care se incrimineaza presiunile asupra justitiei si respectiv compromiterea intereselor justitiei. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie