Decizie CCR: Prevederile care stabilesc ca redactarea cererii de recurs precum si exercitarea si sustinerea recursului trebuie asistate de un avocat sunt neconstitutionale
Prevederile din Codul de procedura civila care stabilesc ca redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea recursului trebuie asistate, in mod obligatoriu, de un avocat sunt neconstitutionale, se mentioneaza intr-o decizie a CCR, publicata recent in Monitorul Oficial. Prin urmare, justitiabilii vor putea formula singuri recurs in instanta. CCR a motivat ca aceasta obligativitate presupune costuri suplimentare pentru justitiabili, iar ei ar putea fi descurajati sa apeleze la serviciile justitiei. In plus, dispozitiile contestate afecteaza dreptul la aparare.
Codul de procedura civila prevede ca redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea acestei cai de atac trebuie asistate, in mod obligatoriu, de un avocat. Cu alte cuvinte, justitiabilii nu se pot apara singuri in cazul recursului, ci trebuie sa apeleze la un avocat.
Concret, CPC stabileste, la art. 83, ca, la redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea sau sustinerea recursului, partile (persoane fizice) vor fi asistate si reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat.
Mai departe, la art. 486 din acelasi act normativ se mentioneaza ca cererea de recurs trebuie sa cuprinda, printre altele, urmatoarele informatii: numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partii in favoarea careia se exercita recursul, numele, prenumele si domiciliul profesional al avocatului care formuleaza cererea si semnatura avocatului. In plus, la cererea de recurs trebuie atasata dovada achitarii taxei de timbru si imputernicirea avocatiala.
Asadar, dupa cum se arata in reglementari, cererile de recurs care nu cuprind semnatura unui avocat sunt respinse de instanta.
De la aceasta regula exista, insa, si o exceptie, detaliata tot de CPC, la art.13, alin.2: „In recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept”.
Prevederile mentionate mai sus au fost insa declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Romaniei prin Decizia nr. 462/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 775 din 24 octombrie 2014.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!