Ce se asteapta de la banci: evitarea neperformantei si creditare
Sectorul bancar a învatat o lectie dura din criza economica, iar bancile se afla în situatia de a evita neperformanta, dar în acelasi timp li se cere sa crediteze, a declarat, marti, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Române a Bancilor.
‘Am învatat o lectie dura în timp de criza. Ceea ce este dureros în acest moment este ca de la banci se asteapta doua lucruri: sa nu mai aiba neperformanta si în acelasi timp sa dea credite, în conditiile în care acum sunt în insolventa una din sapte firme, iar în anii trecuti vorbeam de una din 30. În prezent doar 2% dintre companii reusesc sa iasa din insolventa’, a spus Danescu, într-o conferinta referitoare la inovatiile anului 2014 în banking.
Presedintele executiv al ARB a aratat ca în prezent nivelul insolventei a ajuns la 25 de miliarde de euro.
‘E mult, e putin? Cred ca este foarte mult. Se pune întrebarea daca bancile fac bine ca îsi asuma riscuri mari sau fac rau creditând, într-o economie care are nevoie de credite mai mult ca oricând’, a subliniat Danescu.
Acesta a reamintit ca în România activele bancare reprezinta 60% din PIB, fata de 360% active bancare la nivel european.
Banca Central Europeana a informat, în 26 octombrie, ca 25 de banci din zona euro nu au trecut testele de stres. Esecurile sunt concentrate în rândul bancilor italiene, cu noua institutii care nu au trecut testele, precum si în rândul bancilor grecesti si cipriote, cu câte trei institutii din fiecare tara. Urmeaza câte doua banci din Belgia si Slovenia, urmate de câte o banca din Franta, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda si Portugalia.
Pe lista bancilor din zona euro care au operatiuni în România si au picat testele de stres se regasesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues – BCP si Bank Of Cyprus. capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!