Concediul fara plata. In ce conditii se acorda si dupa cat timp se pierde calitatea de asigurat

 

Contractul individual de munca poate fi suspendat prin acordul partilor în cazul unui concediu fara plata pentru studii sau interese personale, conform articolului 54 din Codul muncii. Concediul fara plata este un drept al angajatului, dar devine obligatie a angajatorului doar în anumite cazuri speciale, explicitate mai jos.

semnul intrebariiRegulamentul intern sau contractul colectiv de munca, dupa caz, stabileste durata concediului fara plata, potrivit articolului 153 din Codul muncii.

Concediul fara plata suspenda contractul individual de munca, de aceea nu constituie vechime în munca. Exista însa si exceptii:

1. Concediul fara plata prevazut de articolele 155 si 156 din Codul muncii si acordat pentru formare si perfectionare profesionala are un regim juridic distinct. Odata aprobat de angajator, acest concediu fara salariu intra sub incidenta articolului 158 din Codul muncii:

„Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva în ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.”

Salariatul are dreptul sa beneficieze de concediu fara plata pentru formare profesionala indiferent daca respectivul curs îi va fi sau nu de folos la acelasi angajator.

În acelasi timp, acest concediu fara plata pentru formare profesionala pentru care angajatorul si-a dat acordul intra la stabilirea celor 12 luni de realizare a veniturilor impozabile în ultimul an pentru calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului, conform articolului 2 alineatul (5) litera u) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.

2. Salariatul are dreptul la concediu fara plata, pe care angajatorul nu îl poate refuza, dupa expirarea perioadei de un an a concediului de crestere a copilului. Oricare dintre parinti poate solicita un concediu fara plata pâna la împlinirea vârstei de doi ani a copilului sanatos, conform OUG nr. 111/2010 (actualizata).

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie