Inlocuirea pedepsei inchisorii cu masuri educative privative de libertate in cazul pluralitatii de infractiuni savarsite in timpul minoritatii. Sesizare admisa de ICCJ

 

In Monitorul Oficial nr. 775 din 24 octombrie 2014 a fost publicata Decizia nr. 18 din 15 septembrie 2014 a ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie Penala privind inlocuirea pedepsei inchisorii cu masuri educative privative de libertate in cazul pluralitatii de infractiuni savarsite in timpul minoritatii.

monitorul oficial al romanieiTitularul si obiectul sesizarii

Prin Incheierea de sedinta din data de 16 mai 2014 pronuntata de Tribunalul Galati in Dosarul nr. 1.296/233/2014, in baza art. 476 si urmatoarele din Codul de procedura penala, a fost sesizata Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept, respectiv: daca in aplicarea art. 21 alin. (1) si (3) din Legea nr. 187/2012 pedeapsa inchisorii executabila mai mare de 5 ani aplicata pentru infractiuni savarsite in timpul minoritatii se inlocuieste cu a) masura educativa a internarii intr-un centru de detentie pe o durata egala cu durata pedepsei inchisorii ori cu b) masura educativa a internarii intr-un centru de detentie pe o durata de 5 ani.

Punctele de vedere exprimate de catre curtile de apel si instantele de judecata arondate

Examinand punctele de vedere exprimate de curtile de apel si instantele arondate, precum si jurisprudenta atasata acestora, ce au fost transmise instantei supreme referitoare la chestiunea de drept supusa dezlegarii, a rezultat o practica neunitara.

Astfel, unele curti de apel, tribunale si judecatorii au aratat, in mod explicit, ca normele tranzitorii statuate inart. 21 din Legea nr. 187/2012 au caracter special, in raport cu dispozitiile art. 125 din Codul penal, ceea ce conduce la aplicarea lor in mod exclusiv, asa incat pedeapsa executabila aplicata minorilor se inlocuieste cu masura educativa a internarii intru-un centru de detentie pe o durata egala cu pedeapsa aplicata (curtile de apel Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca, Timisoara, tribunalele Bucuresti, Giurgiu, Ialomita, Bacau, Neamt, Arges, Mures, Arad, Timis, Caras-Severin, Dolj, Mehedinti, Tribunalul pentru Minori Brasov, judecatoriile Giurgiu, Targu-Neamt, Miercurea-Ciuc, Gheorghieni, Toplita, Targu Secuiesc, Craiova).

Alte instante au exprimat punctul de vedere in sensul ca pedeapsa executabila aplicata minorilor mai mare de 5 ani sau 15 ani se inlocuieste cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie pe o durata de 5 ani sau 15 ani atunci cand pedeapsa la care au fost condamnati minorii depaseste 20 de ani, invocand limitele masurii prevazute in art. 125 din Codul penal actual, pe calea interpretarii sistematice; aceasta opinie majoritara a fost exprimata de curtile de apel Galati, Bacau, Brasov, Targu Mures, Constanta, tribunalele Constanta, Valcea, Vaslui, judecatoriile Odorheiu Secuiesc, Ludus, Segarcea.

Citeste mai departe pe infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie