Conditiile impuse brokerilor de ASF imposibil de realizat intr-un timp scurt

 

Conditiile impuse brokerilor de Autoritatea de Supraveghere Finan­ci­ara (ASF) sunt imposibil de realizat într-un timp atât de scurt si sunt ne­justificate atât din punct de vedere al normelor europene, cât si al acti­vitatii de consultanta si intermediere pe care acestia o deruleaza, considera Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta în Asigurari din România (UNSICAR).

asf logo1„ASF impune brokerilor de asigu­rare si reasigurare sa majoreze capitalul social de 10 ori în urmatoarele doua luni, de la 25.000 lei cât este în prezent, la 250.000 lei. Acest lucru este imposibil de realizat si nu are niciun fel de relevanta în motivarea noastra. Noi facem intermediere si consultanta. Daca avocatilor, spre exemplu, nu li se cere sa majoreze capitalul cabinetelor de avocatura, noua de ce ni se cere?”, a declarat pentru Curierul National Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR.

O alta mare problema creata brokerilor de asigurare/reasi­gurare se refera la obligativitatea de a constitui, pâna la 1 ianuarie 2015, re­zerve de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro.

Întrebat ce parere are despre aceasta prevedere, Andriescu a spus ca si aceasta este imposibil de rea­lizat si absolut nejustificata.

„Termenul de implementare este ianuarie 2015. Este imposibil! De unde sa vina brokerii cu banii si de ce ar face-o? Brokerii nu au daune potentiale cum au asiguratorii, au doar comisioane din care îsi subventioneaza costurile. Nici strainii n-ar fi de acord sa aduca atâtia bani de acasa, nici pentru rezerve, nici pentru majorarea capitalului social”, a mai spus presedintele UNSICAR.

„Consider ca lucrurile intra pe un fagas extrem de periculos. Chiar daca ASF si-ar dori ca, prin impunerea acestor conditii abe­ran­te, sa faca o triere a broke­rilor, tot n-ar fi corect, pentru ca are la dispozitie alte instrumente. Nu întelegem ce se intentioneaza cu aceste norme. Distrugerea pietei de brokeraj? Reglementarile nu au nicio legatura cu cele impuse de Uniunea Europeana”, a completat prese­dintele UNSICAR.

Reprezentantul asociatiei brokerilor a subliniat, de altfel, ca si termenul de zece zile în care proiectul este supus dezbaterii publice este extrem de scurt, raportat la importanta lui si impactul pe care-l are asupra pietei.

„Daca ASF va adopta proiectul de Norma privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare în forma publicata joi seara, efectele asupra pietei de brokeraj vor fi imediate si devastatoare. Dintre cei peste 400 de brokeri de asigurare activi, în majoritate antreprenori români, probabil ca doar foarte pu­tini vor mai putea ramâne în piata. Propunerile ASF vor restrânge piata locala de brokeraj si vor readuce intermedierea în asigurari la nive­luri mult inferioare chiar si celor de dinainte de aderarea la Uniunea Europeana”, a mai spus Andriescu.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie