Rolul presedintelui Romaniei in sectorul economic

 

IMPACT Teoretic, atributiile lor în domeniul economic sunt limitate. În practica, s-a vazut ca presedintii de dupa 1989 au jucat în general un rol destul de important si în acest sector, iar influenta lor asupra Guvernului nu a fost deloc neglijabila.

administratieConstitutia ne spune ca presedintele are în grija mai degraba securitatea tarii si reprezentarea ei externa. Ocupantul fotoliului de la Cotroceni ar mai trebui sa joace si rolul de mediator între puterile statului si sa acorde decoratii sau gratieri. Însa, având în vedere ca el numeste premierul, aproba înlocuitorii ministrilor, promulga toate legile (având posibilitatea de a le retrimite în Parlament pe cele considerate neconforme) si poate prezida sedintele Guvernului arata ca functia prezidentiala nu este chiar una decorativa. Iar faptul ca, în cele mai multe cazuri, presedintele si premierul au provenit din aceeasi tabara politica ne indica înca o data ca marea majoritate a deciziilor economice s-au luat cu stirea si aprobarea sefului statului. Iar acesta a avut grija ca publicul sa afle, într-un fel sau altul, daca primul ministru a adoptat masuri de unul singur.

Ion Iliescu (1990-1992)

Primul mandat al lui Iliescu a fost caracterizat în plan economic de o trecere lenta de la economia centralizata spre o incipienta economie de piata. Au fost autorizate firmele private si investitiile straine, întreprinderile de stat s-au transformat în societati comerciale, peste 80% din fondul funciar a trecut în proprietate privata, iar preturile au fost liberalizate. În august 1991 a fost adoptata o lege privind privatizarea companiilor de stat.

Se pare ca schimbarile prea rapide (majoritatea initiate de premierul Petre Roman) i-au nemultumit pe multi din aripa conservatoare a FSN (inclusiv pe Ion Iliescu), asa ca dupa mineriada din septembrie 1991 guvernul Roman cade, iar reformele programate pentru urmatoarea perioada (inclusiv convertibilizarea leului) au fost amânate sau anulate.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie