Comisia Europeana a publicat statistica studiului privind deficitul de incasare a TVA-ului
România se se afla printre statele cu cele mai mari deficite de încasare a TVA-ului. În 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din veniturile din TVA din cauza nerespectarii legislatiei privind TVA sau a necolectarii TVA-ului, conform celor mai recente statistici ale studiului privind deficitul de încasare a TVA-ului, publicate de Comisia Europeana. Suma reprezinta 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de tari membre. Studiul privind deficitul de încasare a TVA-ului prezinta date detaliate referitoare la diferenta dintre valoarea TVA-ului datorat si suma efectiv colectata în 26 de state membre în 2012. Acesta include, de asemenea, cifre actualizate pentru perioada 2009-2011, pentru a reflecta o îmbunatatire a metodologiei utilizate. Sunt prezentate si principalele tendinte ale deficitului de încasare a TVA-ului, împreuna cu o analiza a impactului pe care climatul economic si deciziile de politica l-au avut asupra veniturilor din TVA.
„Deficitul de încasare a TVA-ului este în esenta un indicator al eficacitatii – sau al ineficacitatii – masurilor de asigurare a respectarii legislatiei privind TVA si a masurilor de conformare la legislatia privind TVA, în întreaga UE. Datele prezentate azi arata ca mai sunt multe de facut. Statele membre nu îsi pot permit sa piarda venituri de o asemenea amploare. Ele trebuie sa creasca presiunea si sa ia masuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, în ceea ce o priveste, se concentreaza în continuare pe reformarea fundamentala a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient si mai greu de fraudat”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru fiscalitate.
Deficitul de încasare a TVA-ului este diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si veniturile din TVA efectiv colectate de catre autoritatile nationale. În timp ce neconformarea contribuie, cu siguranta, în mod semnificativ la acest deficit de venituri, deficitul de încasare a TVA-ului nu se datoreaza numai fraudelor. TVA-ul neîncasat este determinat, printre altele, si de falimente si insolvente, de erori statistice, de plati întârziate si de evitarea platii TVA-ului fara a încalca legislatia, informeaza ec.europa.eu.
În 2012, cele mai mici deficite de încasare a TVA-ului au fost înregistrate în Olanda (5% din veniturile preconizate), Finlanda (5%) si Luxemburg (6%). Cele mai mari deficite de încasare a TVA-ului au fost în România (44% din veniturile din TVA preconizate), Slovacia (39%) si Lituania (36%). Unsprezece state membre si-au diminuat deficitul de încasare a TVA-ului între 2011 si 2012, în timp ce în alte 15 s-a constatat o crestere. Grecia a înregistrat cea mai semnificativa îmbunatatire între 2011 (9,1 miliarde de euro) si 2012 (6,6 miliarde de euro), desi continua sa fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de încasare a TVA-ului (33%).
Studiul privind deficitul de încasare a TVA-ului este finantat de Comisie ca parte a activitatii sale de reformare a sistemului de TVA din Europa si de combatere a fraudelor si a evaziunii fiscale. Solutionarea problemelor cauzate de deficitul de încasare a TVA-ului necesita o abordare multidimensionala. Silviu Banila, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!