Dezvoltarea infrastructurii de banda larga din Romania – Proiectul RO-NET
Comisia Europeana (CE) a aprobat o investitie de 57,1 milioane de euro, parte a unui proiect de 69 milioane de euro, pentru dezvoltarea unei infrastructuri de banda larga de 3.265 km, în zonele din România în care nu exista retele de comunicatii electronice de acces sau de distributie.
Proiectul RO-NET va acoperi 783 din cele 2268 de localitati identificate în România ca „zone albe” si va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale prin oferirea accesului la internet în banda larga unui numar de aproximativ 130.000 de gospodarii cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi si 2.800 de institutii publice.
La începutul lunii iulie, Ministerul pentru Societatea Informationala a stabilit câstigatoare ofertele depuse de Romtelecom si Cosmote, care acum opereaza sub brandul Telekom, pentru concensionarea lucrarilor de construire a retelei RO-NET, contractul ridicându-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusa (83,1 milioane euro).
„Proiectele de acest tip servesc la crearea unor conditii-cadru îmbunatatite pentru mediul de afaceri si cetateni si permit regiunilor mai putin dezvoltate din România sa beneficieze de oportunitatile oferite de economia digitala”, a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala.
Investitia de 57,1 milioane de euro are loc în cadrul programului „Cresterea competitivitatii economice”, fiind finantata pe axa prioritara „TIC pentru sectoarele privat si public”, potrivit comunicatului Comisiei Europene.
Proiectul urmeaza a fi implementat pâna la sfârsitul anului 2015.
Proiectul RO-NET va veni în completarea infrastructurii de telecomunicatii apartinând operatorilor existenti în regiunile respective si va conferi acces deschis si nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru întreprinderi sau consumatori.
Decizia de cofinantare a proiectului se încadreaza în perioada de programare 2007-2013. României i-au fost alocate fonduri în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune în perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, României îi sunt alocate 22,9 miliarde de euro (la preturile actuale). mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!