Justitia romana este o justitie cu precadere civila
Toate instantele din România au solutionat anul trecut un numar de 2.408.240 dosare, dintre care 284.931 au fost penale – asadar, penalul reprezinta doar 12% din activitatea noastra.
Dosarele penale ajung la instanta prin rechizitoriu al parchetului. Anul trecut au fost trimisi în judecata 65.711 inculpati, din care 10.431 în stare de arest – deci, nu toata lumea, ci unul din sase inculpati este arestat în cursul procesului pentru a asigura desfasurarea normala a acestuia (probabil anul acesta cifrele sunt mai mici, pentru ca noul cod de procedura penala permite si arestul la domiciliu, si controlul judiciar).
Anul trecut au fost condamnate definitiv 47.133 persoane, dintre care 12.891 la pedeapsa închisorii cu executare în penitenciar – deci 72% din cei trimisi în judecata sunt condamnati si numai 20% ajung efectiv în închisoare (iar de anul acesta cifrele vor fi mai mici pentru ca noul cod penal prevede si alte alternative).
Prin urmare, justitia româna este o justitie cu precadere civila. Judecatorii români se ocupa zi de zi de protectia drepturilor cetatenilor: rezolva conflicte legate de proprietate, obliga la respectarea contractelor încheiate ori anuleaza contracte, hotarasc drepturile asupra succesiunilor, stabilesc raporturi între soti care doresc sa puna capat casniciei sau între parinti si copii, restabilesc raporturile de munca între angajat si angajator, solutioneaza dispune între societati comerciale, vegheaza la respectarea legii de catre autoritatile publice – toate aceste în cadrul dosarelor ce au ca obiect drepturi reale, drepturi de creanta, litigii comerciale (privind profesionistii), litigii de dreptul familiei, litigii de munca, de asigurari sociale, de drept fiscal, de contencios administrativ etc.
De altfel, aceeasi este situatia în toata Europa. Este si motivul pentru care, în fiecare an începând cu anul 2006, se celebreaza inclusiv în tara noastra Ziua Europeana a Justitiei Civile la 25 octombrie.
Asadar, primul mit e demontat: judecatorii români se preocupa cu precadere de aspectele civile din viata cetatenilor si reprezinta o autoritate apropiata de acestia. Anual, 3-4 milioane de cetateni adulti ajung în fata lor. cristidanilet.wordpress.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!