Avantajele pentru investitiile in industria romaneasca: Forta de munca ieftina, pozitionarea geografica si fiscalitatea rezonabila

 

Una dintre vestile bune pentru economia noastra este cresterea ponderii industriei în Produsul Intern Brut, apreciaza Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

valentin lazeaDomnia sa a declarat, ieri, într-o conferinta: „Exista câteva avantaje pentru a investi în industria autohtona, precum forta de munca ieftina, pozitionarea geografica si fiscalitatea rezonabila, în context european. Totodata, trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca taxele vor creste. Totusi, pe viitor putem vorbi despre avantaje potentiale ale investitiilor în industria autohtona precum infrastructura dezvoltata, relativa independenta energetica si educatia îmbunatatita. Avem rezerve uriase de crestere a productivitatii muncii. Productivitatea unei ore de munca în România este 5,6 euro, de aproximativ opt ori mai mica decât în Germania”.

Pentru a obtine o competitivitate economica, tara noastra trebuie sa refaca lanturile de productie si sa reconstruiasca învatamântul profesional pentru elevii care nu vor sa continue în mediul universitar, a explicat Valentin Lazea.

Domnia sa a precizat ca, la un test dat copiiilor de gradinita si învatamânt primar, ei au spus ca banii sunt fabricati de zâne si personaje din desene animate. „Problema este ca si multi dintre parintii lor, adulti, când s-au dus sa ceara credite cu buletinul prin 2005-2006, probabil îsi închipuiau la fel, ca banii sunt fabricati de zâne si de personaje din desene animate”; a completat domnul Lazea, subliniind ca adultii care au avut experienta ca banii nu sunt fabricati de zâne si mai trebuie dati înapoi la banci, au înteles acum cât de importanta este educatia financiara pentru copiii lor.

Economistul-sef al BNR a aratat ca economia se bazeaza mai mult pe ramurile low-tech si medium-tech, care prezinta o mai mare rentabilitate, sustenabilitate si productivitate.

„Entitatile economice sunt tot mai mici, ceea ce implica o probabilitate mica de a avea «campioni» regionali în industrie”, opineaza Valentin Lazea.

În ceea ce priveste modelul economic, domnia sa a subliniat ca principala provocare pentru România este crearea, în 5-10 ani, a patru milioane de locuri de munca în industrie si servicii (2 milioane pentru agricultorii de subzistenta si 2 milioane pentru «capsunari»).

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie