Cu ochii pe stiri dar si pe piata derivatelor

 

În prima jumatate din penultima sedinta a saptamânii, speculatorii au stat cu ochii când pe mass-media, când pe piata derivatelor, urmarind noutatile privind cazul Cristian Sima si efectele acestora asupra activitatii investitionale. Recenta sa demitere din functiile de Presedinte – Director General al operatorului este o cauza în plus pentru agitarea spiritelor, pe o piata care oricum platea deja tribut scaderii numarului de investitorii si reducerii apetitului pentru risc. „Desi conducerea proaspat numita a operatorului a facut precizari ca la Sibex situatia este sub control, simpla asociere a numelui Sibex cu o astfel de stire aduce prejudicii credibilitatii companiei. Totusi, pâna ieri, dl. Sima a fost presedintele-director general al Sibex iar asta nu poate lasa indiferenti jucatorii care, dupa ce nu mai sunt atrasi de piata si oferta ei, îsi pun acum întrebari si asupra managementului de la bursa sibiana. Si nu doar ei ci si ceilalti brokeri din piata”, a explicat un broker.

Cu toate acestea, lichiditatea era una ceva mai buna comparativ cu acelasi interval orar al zilei anterioare. La ora 16.45 numarul contractelor era de aproape 800 iar valoarea tranzactiilor 9,13 milioane lei. Cotatiile se aflau în majoritate pe plus. Speculatorii activi sperau într-un scenariu asemanator cu ziua de miercuri, când dupa o prima jumatate caracterizata de lipa unei directii clare, a doua parte a readus interesul.

Cu 474 de contracte încheiate pâna la ora 16.45 pe scadenta decembrie derivatul pe Dow Jones era lider. Cotatia indicelui estimata de participantii de pe piata sibiana a urmarit futures-ul din SUA, corelându-se cu acesta. Pretul crestea cu 55 de puncte la 13.327 puncte. Cresterile de peste ocean au venit în contextul în care mai putini americani decât aratau estimarile au completat cereri de ajutor de somaj saptamâna trecuta. Numarul cererilor de somaj a scazut la 339.000, cel mai mic nivel din februarie 2008.

Pe piata valutara activitatea s-a concentrat pe perechea euro/dolar. Numarul contractelor încheiate era de aproape 200 pe scadenta decembrie. Cotatia monedei comune crestea cu 0,28%, la 1,29400 USD. Pe pietele valutare externe, dolarul s-a depreciat fata de euro dupa ce moneda comuna a fost sustinuta de speculatiile ca Spania va cauta si va cere un fond de salvare. Concomitent, cererea de dolari, ca investitie de siguranta, s-a redus.

Dintre derivatele pe actiuni, speculatiile pe DESIF5 au predominat. Pentru DESIF5 decembrie s-au încheiat 49 de contracte. Cotatia a închis la 1,3850 lei/actiune, în minus cu 0,24%. Pentru DESIF5 martie 2012 s-au consemnat 23 de contracte si o cotatie 1,3808 lei/actiune, în scadere cu 2,46%.

Bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie