Guvernul incearca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor de la Tarom

 

Guvernul încearca abia acum, dupa cinci ani de puternic declin, sa salveze transportatorul aerian român, companie care în ultimii cinci ani a înregistrat pierderi care, cumulate, depasesc cifra de afaceri pe un singur an.

tarom logoÎn urma numeroaselor incidente care, în ultima vreme, au dus la anularea sau întârzierea unor zboruri, incidente generate de nemultumirea pilotilor si a însotitorilor de bord privind drepturile care le-au fost înghetate din spirit de solidaritate cu compania afectata de criza economico-financiara, oficialii de la Bucuresti încearca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestor probleme, subestimând însa amploarea pe care acestea au luat-o si cauza lor.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ieri ministrului Transporturilor, Ioan Rus, sa gaseasca o solutie rationala cu sindicatul companiei aeriene Tarom, astfel încât sa poata fi „salvat” unul dintre brandurile românesti.

„Aveti tot sprijinul din partea noastra pentru dialogul cu sindicatele din transport. Ma bucur ca ati avut succes si am gasit o solutie rationala în zona feroviara, sunt convins ca veti gasi o solutie rationala si ca sa salvam unul din brandurile românesti, Tarom-ul, si va rog mult sa o faceti cu aceeasi întelepciune si spi­rit antreprenorial pe care l-ati avut pâna acum”, a spus Ponta, în sedinta de guvern.

Problemele pe care le are compania sunt însa mult mai mari decât ar presupune indexarea diurnelor sau a bonurilor de benzina (platite la pretul de acum 3 ani) sau a achizitiei unor uniforme noi, care sa le înlocuiasca pe cele cumparate în urma cu cinci ani: compania cumuleaza în conti­nuare pierderi uriase care, adaugate datoriilor totale, ajung la aproximativ 40% din cifra de afaceri.

Potrivit datelor financiare postate pe site-ul Ministerului Finantelor, pierderile cumulate de Tarom în ultimii cinci ani se ridica la 1,2 miliarde lei, un sfert din cifra de afaceri totala din perioada amintita, de 4,8 miliarde lei. Datoriile totale au scazut însa de la 429,2 mil. lei în 2009, la 272,6 mil. lei în 2013, scadere înregistrata de altfel si la numarul mediu de salariati – de la 2.486 în 2009, la 2005 în 2013. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie