Exportul romanesc de cereale catre pietele extracomunitare, pe locul trei in UE

 

Apetitul egiptenilor pentru grâul românesc sau al sauditilor pentru orzul recoltat în Ialomita sau Calarasi face ca exporturile românesti de cereale sa fie un ghimpe în coasta liderilor europeni Franta si Germania.

bursa de cerealeTraderii de materii prime agri­cole au exportat 2,1 milioane de tone de cereale (grâu, orz si po­rumb) în perioada 1 iulie-14 octombrie (primele 16 sap­tamâni ale sezonului comercial curent) astfel ca marfa româneasca este pe locul trei în topul celor mai mari exportatori din UE catre pietele extraco­mu­nitare. Aproape doua treimi din can­titatea deja livrata sunt aco­perite de grâu, restul fiind împartit aproa­pe egal între comenzile de orz si po­rumb.

„Volumul facut de România pe pietele terte a fost mare pentru ca productia europeana a fost de asemenea mare, astfel ca cererea a fost mult mai mica din desti­natiile comu­nitare precum Italia sau Spa­nia. România a trebuit sa caute piete noi“, a ex­plicat Victor Beznea, direc­torul Prutul Agri Trade, unul dintre primii 20 de comer­cianti de materii prime agricole de pe piata locala.

Situatia face ca exportul românesc de cereale sa se situeze pe a treia pozitie a topului euro­pean dupa primele 16 sapta­mâni ale se­zo­nului la o diferenta de 0,9 mil. tone de liderul Franta si la 0,6 mil. tone de Germania, ocupanta celui de-al doilea loc.

Pozitia economiei locale este para­doxala si arata gradul de expunere al cerealelor românesti pe piata internationala în conditiile în care Franta si Germania au productii de pâna la de 3,3 ori mai mari decât cea locala. „Livrarile merg bine în pofida con­ges­tiilor din portul Constanta. Capacitatile de stocare din port s-au marit, dar în acelasi ritm a crescut si productia astfel ca barjele si ca­mioa­nele ajung sa astepte uneori cu sap­ta­mânile“, a spus Victor Beznea de la Prutul Agri Trade.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie