Taxa hoteliera creste cu 20%

 

Autoritatile solicita plata taxei hoteliere nu doar pe noaptea de cazare, ci si pe micul dejun inclus în oferte, ceea ce face ca impozitul sa creasca cu 20%, afectând profitabilitatea sectorului, sustine Radu Enache, presedintele FIHR, dar Ministerul Finantelor precizeaza ca înca analizeaza situatia.

hotel receptie„În România anului 2014, la aproape sase ani de la începerea crizei economice mondiale, industria hoteliera subzista cu mare greutate. O industrie care a fost atât de lovita de criza în 2009, pierzând aproape 25% din cifra de afaceri anuala, care nici pâna acum nu a fost recuperata, a fost lovita în plus de minunatii nostri guvernanti, în 2010, prin majorarea TVA-ului (in conditiile în care în alte tari din UE a fost instantaneu scazuta) la restaurante si evenimente „, a spus Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

El a afirmat ca industria hoteliera a reusit cu greu în urma cu cinci ani sa convinga guvernantii ca includerea macar a micului dejun la cota redusa de TVA de 9%, alaturi de cazare, ar veni ca o masura pozitiva pentru turismul aflat în cadere libera.

Prin includerea în momentul vânzarii a micului dejun în pachetul de cazare, continua oficialul FIHR, s-au creat premisele unei interpretari ulterioare a unei alte taxe pe care industria trebuie sa o suporte, si anume taxa hoteliera.

Potrivit Codului Fiscal, pentru sederea într-o unitate de cazare, primaria instituie o taxa hoteliera în cota de 1% din valoarea totala a cazarii/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, care se încaseaza de firmele prin intermediul carora se realizeaza cazarea, odata cu luarea în evidenta a persoanelor cazate. Taxa hoteliera se datoreaza pentru întreaga perioada de sedere, cu exceptia cazului unitatilor de cazare amplasate într-o statiune turistica, atunci când taxa se datoreaza numai pentru o singura noapte, indiferent de perioada reala de cazare.

„Definitia taxei hoteliere spune ca se aplica sederii (sejurului – înnoptarii), printr-o taxa locala (au fost procente diferite pe diferite localitati). Noua interpretare de ultima ora, prin care industria hoteliera este lovita din nou de guvernanti, consta în includerea în baza de impozitare a taxei hoteliere si a micului dejun vândut la pachet odata cu cazarea. Asadar, se asimileaza sederii – sejurului – înnoptarii pentru ca, vezi doamne, este trecut pe factura sub forma de pachet de cazare beneficiar de TVA 9%”, a adaugat Enache.

Acesta a explicat ca, potrivit Codului Fiscal, hotelierii nu pot separa micul dejun de cazare, din cauza TVA-ului dar, prin Legea Contabilitatii, valoarea acestuia trebuie evidentiata separat (înnoptare un cont, vânzare de marfuri – mic dejun, alt cont). Daca hotelierii ar separa pe facturi diferite micul dejun, ar trebui sa plateasca pentru el TVA de 24%, nu de 9%, ca acum.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie