Ajutoare si pensii majorate in recesiune. Sumele se ridica la 1 miliard de euro

 

Ajutoarele si pensiile majorate vor costa în jur de un miliard de euro. Promisiunile în cascada pentru circa 10 milioane de persoane sunt în contul viitorului buget si a urmatorului guvern. Cum va proceda?

bani1În decurs de câteva zile, premierul si candidatul la presedintie, Victor Ponta, a anuntat o avalansa de majorari de indemnizatii, alocatii si pensii. Largi categorii sociale urmeaza sa primeasca sume de câteva zeci sau sute de lei. În total, potrivit calculelor executivului si estimarilor Capital, efortul pentru buget va fi în jur de un miliard de eruo. Cresterea pensiilor cu 5%, peste nivelul legal, dupa cum a afirmat prim ministrul, va însemna o suplimentare a bugetului de pensii de 2-2,5 miliarde de lei. În primavara acestui an, ministrul Muncii, Rovana Plumb, arata ca majorarea nu poate depasi 4%-4,4%, în cel mai bun caz. Acum, argumentul care sta la baza deciziei este cresterea economica, desi Institutul National de Statistica a publicat date conform carora România este în recesiune. Iar contextul international si intern indica o noua scadere în al treilea trimestru. „Din fericire, anul acesta am încasat putin mai mult, asta permite guvernului sa pastreze, în primul rând doua angajamente fundamentale pe care eu le-am luat ca prim-ministru si care sunt convins ca vor ramâne. Nu se va mai taia niciodata niciun leu din pensia cuiva, e foarte important, traim în România unde oamenii stiu ce au patit în 2010, se va aplica în fiecare an cel putin legea care prevede indexarea pe acea metoda cu coeficient de inflatie si cresterea salariului mediu“, a declarat Victor Ponta la un post de televiziune.

Presiunea asupra bugetului de anul viitor creste din cauza promisiunilor generoase de aproximativ un miliard de euro, care se adauga angajamentelor de cel putin 3 miliarde de euro rezultate din: reducerea CAS (peste un miliard euro), taierea deficitului cu 0,8% din PIB, conform Compactului fiscal (peste un miliard euro), cresterea cheltuielilor de aparare si a cofinantarii fondurilor UE (mai mult de un miliard euro).

Schimbari majore de taxe

„Dupa alegeri, guvernul va avea decizii foarte grele de luat pentru ca bugetul din 2015 trebuie sa se închida cu un deficit de 1,4% din PIB. Înseamna o suma pe care fie trebuie sa o colecteze în plus, fie sa o taie de la cheltuieli, fie un mix. Ne asteptam la cresteri majore de taxe sau la reduceri masive de cheltuieli, în functie de viziunea noului executiv. În orice caz, 2015 va aduce schimbari majore de politica fiscal-bugetara“, spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie