Aplicarea prescriptiei extinctive

 

Drepturile la actiune având un obiect patrimonial sunt supuse prescriptiei extinctive, afara de cazul în care prin lege s-ar dispune altfel. Iata unele precizari în acest sens din Codul civil.

coduri si ciocanDaca nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege, prin prescriptie se stinge dreptul la actiune care, în întelesul dat de Codul civil, prespune dreptul de a constrânge o persoana, cu ajutorul fortei publice, sa execute o anumita prestatie, sa respecte o anumita situatie juridica sau sa suporte orice alta sanctiune civila, dupa caz.

Dreptul la actiune este imprescriptibil în cazurile prevazute de lege, precum si ori de câte ori, prin natura sau obiectul dreptului subiectiv ocrotit, exercitiul sau nu poate fi limitat în timp.

Sunt, de asemenea, imprescriptibile drepturile privitoare la:

– actiunea privind apararea unui drept nepatrimonial, cu exceptia cazului în care prin lege se dispune altfel;

– actiunea în constatarea existentei sau inexistentei unui drept;

– actiunea în constatarea nulitatii absolute a unui act juridic;

– actiunea în constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenitor, daca obiectul sau îl constituie fie stabilirea masei succesorale, fie partajul succesoral, sub conditia acceptarii mostenirii în termenul prevazut de lege.

Termenul general de prescriptie este de trei ani, daca legea nu prevede un alt termen, cu precizarea – din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil – potrivit careia prescriptiile începute si neîmplinite la data intrarii în vigoare a Codului civil sunt si ramân supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.

Alte termene de prescriptie – de zece, doi si un an – sunt detaliate în Codul civil. Dintre acestea, credem ca prezinta interes sa mentionam câteva actiuni cu care ne putem confrunta cu un grad relativ ridicat de frecventa.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie