Despre sistemul romanesc de justitie, statul de drept si tensiunea dintre judecatori si avocati cu judecatorul Cristi Danilet

 

În România, o discutie între un jurnalist si un judecator – ambele, profesii aflate sub imperiul ideilor preconcepute – nu poate fi decât suspecta. Dumnezeu ne e martor ca n-am primit informatii din dosare. Însa Cristi Danilet, judecator si membru CSM, ne-a cristi danilet3oferit o conversatie de cea mai buna calitate, axata pe principii, despre sistemul nostru de justitie, statul de drept, dar si tensiunea dintre judecatori si avocati. El a demontat, într-un interviu exclusiv pentru Avocatura.com, câteva mituri despre profesia sa, explicând totodata de unde origineaza abuzul de putere al unora dintre judecatorii români.

Avocatura.com: Sunteti unul dintre cei mai vocali judecatori de la noi…

Cristi Danilet: Permiteti-mi sa va corectez. Cel mai vocal.

Avocatura.com: De ce?

Danilet: E o trasatura de caracter, cred. În parte, mostenita de la tatal meu, care pe vremuri era unul dintre cei angajati la Cooperativa mestesugareasca. Era unul dintre cei care se opuneau sefilor, tot timpul avea de comentat, tot timpul se ridica în sedinte si vorbea si îi critica.

Si pe urma a fost un fel de autoeducatie, în decursul anilor. Eu am citit foarte mult despre justitie, despre organizarea judiciara. Mi-aduc aminte ca prin 2002-2003 am intrat pe internet, am descoperit Google-ul si primele cuvinte tastate în Google au fost: „independence” si „judiciary”. Si am dat peste zeci de mii de articole scrise deja în strainatate despre independenta justitiei, iar în România nu erau decât unul sau doua publicate în toata literatura existenta pâna atunci.

Avocatura.com: Cum a fost momentul acela pentru dumneavoastra?

Danilet: Pai a fost asa… Pur si simplu o reverie. Nu stiam ce este aceea independenta a justitiei. Repet, eram în anul 2002, eram judecator la Cluj si am încercat sa înteleg cât mai mult. Si am dat peste niste recomandari ale Comitetului de ministri din cadrul Consiliului Europei, unde vorbeau despre eficienta justitiei.

De ce am facut asta? La Cluj era foarte mare încarcatura cu dosare pe judecator. Si cautam o solutie, sa ne degrevam. Care sunt retetele din Europa? Si, cu ajutorul internetului, am reusit sa gasesc o comisie pentru eficienta justitiei, în care, ulterior, aveam sa lucrez pentru doi ani, la nivel european asadar, prin care se recomandau câteva masuri. Mai eram atunci în plin proces de modificare legislativa, aveau sa apara noi legi din pachetul de justitie, în 2004, si am utilizat acele standarde internationale, recomandari internationale pentru a sustine anumite propuneri legislative.

„Am citit foarte mult si am înteles cum functioneaza Justitia. Asta mi-a dat curajul argumentului”

Citeste interviul integral pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Florica Minea spune:

    Toata stima si aprecierea pentru verticalitatea si obiectivitatea de care dati dovada.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie