Ministrul Economiei considera ca TVA este primul impozit care ar trebui redus pentru ca economia sa creasca

 

Daca numai jumatate din evaziunea fiscala ar fi oprita, am reusi sa reducem taxele, considera analistii economici. Taxa pe valoarea adaugata este primul impozit care ar trebui redus pentru ca economia sa creasca, considera Constantin Nita, ministrul Economiei. “Cu timpul trebuie luata o masura de reducere a TVA. O valoare de 19% – 20% este suficienta si ar aduce plus în economie”, a subliniat ministrul Economiei.

constantin nitaBugetul trebuie sa adune mai multi bani

Si taxa pe constructiile speciale, precum si alte taxe si impozite, vor putea fi reanalizate în momentul în care statul român va reusi sa colecteze între 37% si 38% venituri în produsul intern brut, fata de 32 – 33% cât se colecteaza în prezent. „?n momentul în care statul român va reusi sa colecteze între 37% – 38% venituri din PIB, pe medie, atunci vom putea reanaliza toate aceste taxe. Din pacate, colectarea noastra este la 32% – 33%. În momentul în care vom avea acest nivel de colectare, nimeni nu va mai veni în tara asta sa puna impozite când vrea el. Dar, în acest moment, tara are nevoie de spitale, de scoli si, mai nou, si de armata. Sigur ca trebuie sa vedem ce facem si cu colectarea”, a explicat Nita.

România poate ajunge la gradul de încasare mentionat de ministrul Economiei doar din reducerea evaziunii fiscale la jumatate, respectiv de la nivelul de 16% din PIB la cât este estimata în prezent, a declarat Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice, Deloitte România. “Daca noi colectam 32% – 33% venituri în PIB, un raport al Consiliului Fiscal de luna trecuta arata ca evaziunea fiscala este unde la 16% din PIB. Daca adunam cele doua cifre ajungem la un nivel potential de colectare pâna undeva la 47%-48% care ar fi unul dintre cele mai mari din Europa. Daca numai jumatate din evaziunea fiscala ar fi oprita si s-ar colecta banii la stat, am ajunge la procentul mentionat de ministrul Economiei, de 37% – 38% taxe din PIB fara probleme”, a explicat Dan Badin. incomemagazine.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie