Comisia Europeana: Romania va avea un deficit de 42% din consum daca rusii sisteaza livrarile de gaze timp de sase luni

 

Rezultatul testelor de stres facute de Comisia Europeana pentru tara noastra si alte state din regiune indica un risc potential, în cel mai negru scenariu, ca România sa aiba un deficit de 42% din consum daca rusii sisteaza livrarile de gaze timp de sase luni.

import gazeScenariul a luat în calcul cel mai mare consum înregistrat în zilele cele mai friguroase din luna februarie precum si faptul ca nu ar exista nicio alta posibiliate de într-ajutorare cu statele vecine.

Autoritatile noastre au spus, în repetate rânduri, ca tara noastra are cea mai confortabila pozitie din regiune datorita productiei interne si ca populatia si micii agenti economici nu risca sa dârdâie de frig daca Rusia face un nou tur de forta pentru ca a scazut semnificativ consumul fata de anii anteriori. Astfel, 2014 a adus o medie de necesar de importuri din Federatia Rusa de pâna în 10% din consum, fata de anii cu vârf de consum în care, iarna, importurile ajungeau pâna la 40%.

Determinarea celor mai negre scenarii de consum si situatii de criza în alimentare are, potrivit oficialilor europeni, rolul de a ajuta la gasirea unor planuri de rezolvare a situatiilor de criza, în functie de gravitate.

Din acest punct de vedere, România este vazuta ca singura alternativa la gazul rusesc, datorita productiei interne, care ar face posibila, în viziunea Comisiei, acordarea de ajutoare statelor vecine aflate în dificultate.

Comisia a si notat, de altfel, ca tara noastra a întârziat mult cu lucrarile la interconectarea cu statele vecine, care sa permita exportul de gaze catre Bulgaria si Ungaria, dar si eventual catre Serbia.

Ciudat este rezultatul testelor de stres pentru Bulgaria care, culmea, desi depinde în totalitate de gazul rusesc, în viziunea Uniunii Europene deficitul acestei tari ar fi de 66% în cel mai negru scenariu.

Testele de stres analizeaza impactul suspendarii pentru o luna, respectiv sase luni a livrarilor de gaze rusesti în rândul a 38 de tari, reactia acestora, posibilitatile de cooperare si într-ajutorare.

Comisarul Gunther Oettinger a declarat, ieri, ca UE are, acum, în premiera, un tablou complet în privinta riscurilor si a solutiilor posibile si ca va fi pregatita sa faca fata unei situatii dificile. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie