A fost modificata procedura de executare silita

 

Dupa mai bine de un an de la intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, noi prevederi urmeaza sa fie introduse in acest act normativ. Mai exact, presedintele a promulgat in aceasta saptamana un document care aduce numeroase modificari Codului de procedura civila. Cele mai importante dintre acestea se refera la executarea silita.

Executare silita2Camera Deputatilor a adoptat recent, prin vot final, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.

Documentul a fost promulgat in aceasta saptamana de presedintele statului, prin Decretul nr. 633/2014, asa incat a devenit Legea nr. 138/2014, se mentioneaza pe site-ul Camerei Deputatilor. Totusi, pentru a intra in vigoare, este necesar ca legea sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Unele dintre modificarile aduse Codului de procedura civila, prin recentul act normativ, sunt firesti, in conditiile in care din practica a reiesit nevoia de a aduce anumite completari codului, in sensul ca in exista unele lacune, iar proiectul vine tocmai sa completeze aceste goluri, a declarat la solicitarea noastra avocatul Natalia Berindean.

Ce modificari sunt aduse procedurii de executare silita?

Legea nr. 138/2014, recent promulgata de presedinte, dar care nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, aduce o serie de noutati importante in ceea ce priveste procedura de executare silita, ne-a precizat avocatul.

Astfel, este eliminata etapa de incuviintare a executarii silite din competenta instantelor si o atribuie executorilor judecatoresti, se arata in expunerea de motive a actului normativ. Motivul il reprezinta faptul ca s-a constatat o crestere a volumului de activitate a instantelor de executare din cauza numarului relativ mare de cereri de incuviintare a executarii silite. Astfel, pentru a rezolva aceasta situatie, s-a impus eliminarea etapei de incuviintare a executarii silite din competenta instantei si atribuirea acestei sarcini executorului judecatoresc, motiveaza initiatorii actului normativ.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie