Contract de munca vs contract de prestari servicii cu PFA? In ce conditii activitatea poate fi reconsiderata ca dependenta?

 

Este de notorietate faptul ca unele companii aleg sa beneficieze de serviciile unei persoane prin intermediul unui contract de prestari servicii incheiat cu o persoana fizica autorizata (PFA) in detrimentul unui contract de munca.

maini, pix, contract, autorizatii de muncaPe de o parte, avantajul consta in diferenta regimului de impunere in cazul celor doua tipuri de contracte: cheltuielile efectuate in cazul unui contract incheiat cu o persoana fizica autorizata sunt mult mai mici decat taxele si impozitele datorate pentru un salariat.

Pe de alta parte, riscul consta in recalificarea relatiei beneficiar – prestator (activitatea PFA fiind independenta) intr-o relatie angajator-angajat (activitate dependenta), cu toate consecintele fiscale aferente.

Conditii pentru reconsiderarea ca activitate dependenta

Activitatea dependenta reprezinta „orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare”, in timp ce o activitate independenta este definita ca fiind „orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat o activitate dependenta”.

Potrivit Codului fiscal si a Normelor metodologice de aplicare, pentru ca o activitate sa poata fi reconsiderata ca activitate dependenta, este suficient sa existe o relatie de subordonare intre beneficiar si titularul unui PFA, acesta din urma respectand programul de lucru impus de beneficiar salariatilor sai.

O alta conditie pentru reconsiderare se refera la utilizarea de catre titularul unui PFA a echipamentelor de lucru ale beneficiarului (laptop, telefon mobil, autoturism etc), titularul unui PFA contribuind numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nefolosind capitalul propriu.

Activitatea poate fi reconsiderata ca fiind dependenta si daca beneficiarul ii achita titularului de PFA cheltuielile de delegare-detasare in tara si in strainatate sau indemnizatia de concediu de odihna ori indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.

Consecintele reconsiderarii ca activitate dependenta

In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.

Citste mai departe pe business24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie