Nelu Fediuc, fost sef al Politiei de Frontiera Siret a fost trimis in judecata pentru coruptie

 

Nelu Fediuc, sef al Sectorului Politiei de Frontiera Siret la data faptelor, a fost trimis în judecata de procurorii DNA pentru patru infractiuni de luare de mita, patru infractiuni de influentare a declaratiilor si o infractiune de tentativa la abuz în serviciu.

justitiaPotrivit DNA, în perioada septembrie 2007 — decembrie 2009, Nelu Fediuc, în calitate de sef al Sectorului Politiei de Frontiera Siret si sef al Sectorului Politiei de Frontiera Radauti, a asigurat protectie în Vama Siret unor persoane sau grupuri organizate infractionale, de la care a pretins si primit în schimb diverse sume de bani sau alte foloase patrimoniale sau nepatrimoniale, stabilind asa-numita taxa lunara de protectie.

Initial aceasta a fost de 200 de dolari/ luna, dupa care a fost marita, la cererea expresa a lui Nelu Fediuc, la sume cuprinse între 500 dolari si 2.000 euro /luna.

Concret, în perioada septembrie 2007 — decembrie 2008, Nelu Fediuc a primit de la patru denuntatori sumele de 7.000 dolari, 700 lei si alte bunuri: preparate si carne de vânat achizitionate de la un abator situat pe raza judetului Botosani, flori ornamentale în valoare de 200 lei, 300-400 kg de peste (somn si crap), cantitati de motorina în recipiente de 20 litri, parfumuri, sticle de bauturi alcoolice achizitionate de la magazinul duty-free administrat de sotia politistului, în valoare de 300-400 dolari.

În schimbul aceleiasi „protectii”, în intervalul februarie — august 2008, Nelu Fediuc a beneficiat, pe lânga taxa lunara, si de „servicii de alta natura” din partea unei denuntatoare.

Sumele de bani, bunurile si foloasele nepatrimoniale respective i-au fost remise lui Nelu Fediuc pentru a le asigura denuntatorilor si implicit grupurilor infractionale din care acestia faceau parte „protectie” în Vama Siret la tranzitarea unor cantitati de tigari de contrabanda.

Procurorii DNA mai sustin ca la data de 15 august 2008 Nelu Fediuc a încercat, folosind amenintari, metode de intimidare si prin corupere, sa determine aceeasi martora denuntatoare sa-si retraga denuntul si declaratiile formulate împotriva sa.

Mai mult, pentru ca femeia sa-si retraga denuntul, politistul i-a oferit suma de 12.000 euro, însa a fost refuzat.

De asemenea, în perioada ianuarie — iulie 2014, el a încercat, prin intermediari sau prin diverse mijloace de intimidare, sa determine alti trei martori denuntatori sa-si retraga denunturile formulate împotriva lui.

DNA mai arata ca, în perioada 30 aprilie — 1 mai 2013, în calitate de sef de Sector Politie de Frontiera Radauti, Nelu Fediuc si-a încalcat atributiile de serviciu în încercarea de a favoriza un cetatean ucrainean, prin intermediul subordonatilor planificati de serviciu la acea data, cu scopul de a-l scapa de aplicarea sanctiunilor prevazute de lege (confiscarea a 1.970 pachete tigari de contrabanda, aplicarea amenzii legale si a interdictiei de a intra în tara pentru o perioada de 5 ani), însa personalul de serviciu din cadrul PTF Siret nu a dat curs cererilor sale.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Suceava.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie