Controale unitare o data la trei ani pentru micii comercianti – Propunere

 

Micii comercianti intentioneaza sa prezinte Parlamentului o serie de propuneri legislative menite sa protejeze mai mult acest sector, printre solicitarile ce vor fi facute, agreate si de mi­nistrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, numarându-se o masura prin care controalele sa fie unitare si sa se deruleze o data la trei ani la comerciantii mici si mijlocii.

magazin„Stim ca asupra comerciantilor mici si mijlocii se exercita presiuni din partea autoritatilor de control, de aceea eu cred ca ar fi binevenita o masura care sa prevada controale unitare la 3 ani. De asemenea dorim sa aducem o banca de dezvoltare care sa sprijine strict IMM-urile autohtone. Nu putem ignora faptul ca 27% din firmele înscrise în Registrul Comertului au acti­vitati de comert. Ar trebui gasita o solutie si pentru animozitatea existenta între marile lanturi de magazine si comerciantii mici si mijlocii, iar acest lucru se poate realiza numai prin dialog”, a declarat ministrul Departamen­tului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism (DIMMMAT).

La rândul sau, secretarul exe­cutiv al Asociatiei Nationale a Comerciantilor Mici si Mijlocii din România (ANCMMR), Cora Muntean, a criticat cadrul legislativ existent care a dus la desfiintarea a zeci de mii de firme mici.

„În primele 7 luni ale acestui an, 50.000 de afaceri mici au intrat în faliment.

Asta înseamna automat cel putin 100.000 de someri. Statul român, la nivel declarativ, sustine atât producatorii, cât si comerciantii autoh­toni. În mod paradoxal, pentru stat, ei sunt si tinta predilecta a controalelor, urmata de amenzi exagerat de mari, care, la o cifra mica de afaceri, nu doar ca se simte, dar îi afecteaza de asa maniera încât sunt nevoiti sa se gândeasca sa renunte la afacere. Noi nu cerem sa se treaca cu ve­derea neregulile. Am vrea însa ca statul sa nu vada în aceste mici afaceri singura sursa de a alimenta bugetul”, a declarat Cora Muntean, adaugând ca micii co­mercianti sunt sufocati de expansiunea marilor lanturi de magazine, lucru permis de autoritatile de la Bucuresti.

Unul dintre subiectele discutate în cadrul celei de-a doua editii a Conferintei Nationale de Management Modern pentru Comerciantii Mici si Mijlocii din România a facut referire la un proiect despre care comerciantii au discutat si la întâlni­rile regionale organizate de ANCMMR: crearea unei platforme unice de achizitii care sa creasca puterea de negociere a comerciantilor în relatiile cu furnizorii.

Prin intermediul acestui sistem, cantitatile achizitionate sunt mai mari, iar pretul si termenele de plata pot fi în avantajul micilor retaileri. Platforma poate fi împartita pe componente regionale pentru a deservi specificul fiecarei zone. curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie