Romania isi include din luna septembrie si activitatile ilegale in calcularea Produsului Intern Brut

 

Începând cu luna septembrie a acestui an, România îsi include, alaturi de celelalte state ale UE, si activitatile ilegale în calcularea Produsului Intern Brut (PIB), potrivit noii metodologii europene Sistemul European de Conturi (SEC) 2010.

PIBPIB-ul va contine, de acum înainte, si veniturile provenite din activitati ilegale cum ar fi prostitutia si contrabanda cu alcool, tutun, si traficul de droguri.

Cresterea economica pentru România se anunta, dupa revizuirea datelor, spectaculoasa : Conform statisticilor worldfinance.com, economia “subterana” din România se situa, în 2012, pe a doua pozitie în Europa ca procent din PIB national de 29,6%.

Institutul National de Statistica (INS) s-a conformat noilor reglementari europene si a trimis datele la Eurostat : România, ca o tara fara contrabanda, fara prostitutie si fara alte activitati ilegale, a câstigat la PIB doar 1,9 miliarde de lei (aproximativ 450 de milioane de euro) la PIB pentru anul 2013.

Conform unor rapoarte SRI, cele mai importante activitati de contrabanda desfasurate pe teritoriul national se desfasoara în domeniile:

  • Comert cu cereale
  • Comert cu produse petroliere
  • Comert cu materiale de constructii

De mentionat ca aceste 3 activitati de mare contrabanda înca nu sunt incluse în calcule.

Singura organizatie a unor producatori de profil care comunica, periodic, cifre legate de contrabanda este cea a producatorilor de tigarete.

Potrivit datelor transmise de INS la Eurostat, contributia la PIB a prostitutiei si contrabandei cu alcool, tutun si droguri a fost în 2013 de aproape 1,9 miliarde de lei, adica 0,23% din PIB. Valoarea este mai mare decât cea estimata initial, când se prognoza o valoare de 0,1% din PIB reprezentata de aceste activitati ilegale.

Citeste mai departe pe cursdeguvernare.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie